עיקול משכורת בפשיטת רגל, כיצד ניתן לבטל עיקול?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב שמצוי בהליך פשיטת רגל, מוגן מפני עיקולים בלשכת ההוצאה לפועל וכל הליכי הגביה שננקטו נגדו מעוכבים. מרגע מתן צו כינוס, נכנס כונס הנכסים לנעלי החייב ומנהל את נכסיו למטרת תשלום החובות, כך שהנושים אינם יכולים לנקוט נגד החייב בהליכים, וכל ההליכים מוקפאים, כולל צווי עיקול.
כאשר ניתן צו כינוס נכסים במסגרת הליך פשיטת רגל, נדרש החייב לשאת בתשלום חודשי לטובת פירעון חובותיו. צו התשלומים נקבע על ידי בית המשפט בהתאם להכנסות החייב ומשפחתו ופוטנציאל השתכרותו.
עם זאת, לא ניתן לזקוף את כל המשכורת לטובת התשלום החודשי, ויש להשאיר בידי החייב סכום הקבוע בחוק הגנת השכר, אשר נחוץ לחייב ובני משפחתו להמשיך לקיים אורח חיים תקין, כדי שיוכלו לנהל את חייהם בכבוד, בהתאם לצרכים וההעדפות אישיות.
חישוב שיעור הסכום המוגן מעיקול
במסגרת הליך פשיטת רגל, לא ניתן לפגוע במלוא שכרו של החייב, ועל פי הוראות חוק הגנת השכר יש להשאיר בידיו סכום מסוים. שיעור הסכום המוגן מעיקול תלוי ומותנה במצבו המשפחתי של החייב, בדומה לאופן שבו מחושבת גמלת הבטחת הכנסה מביטוח לאומי.
ככל שמשפחתו של החייב מורחבת, כך גדל הסכום הפטור מעיקול. לפיכך, כאשר לחייב אין בן או בת זוג ואין לו ילדים התלויים בו, הסכום הפטור נמוך עד כדי מחצית לעומת בני זוג עם שני ילדים ויותר. גם כאשר החייב לא עובד, והכנסותיו אינן מגיעות מעבודה, לא ניתן לעקל את מלוא הסכומים שהוא מקבל, כמו דמי אבטלה, קצבת נכות או כל הכנסה אחרת, אלא חובה להשאיר בידיו את הסכומים שלא יעוקלו.
הקצבת סכומים למחיית החייב והתלויים בו
על פי הוראות סעיף 111 לפקודת פשיטת הרגל, רשאי בית המשפט לקבוע, לבקשת הנאמן, כי על החייב לשלם לנאמן תשלומים עתיים, במועדים ובתנאים שיקבע, וכן בית המשפט רשאי להקציב לחייב סכומים למחייתו ולמחיית התלויים בו, מתוך משכורת, השכר או כל הכנסה אחרת שהוא זכאי לה, ובתנאי שהסכומים שייוותרו בידי החייב לא יפחתו מהסכום הפטור מעיקול ומתפיסה לפי חוק הגנת השכר.
סכום ההוצאות שנכלל בחישוב התשלום החודשי יביא בחשבון, בין היתר, גם את תרומתו של בן או בת הזוג של החייב בנטל תשלום הוצאות המחיה המשפחתיות. החייב נדרש למצות את מלוא כושר השתכרותו לצורך שיקומו הכלכלי וכדי לפרוע את חובותיו. במקרה שהחייב זכאי לקצבה או גמלה כלשהי מביטוח לאומי, לא ניתן לפגוע בגמלה לצורך קביעת תשלומים חודשיים.
במצב שבו החייב זכאי למשכורת חודשית, לשכר עבודה או לכל הכנסה אחרת, והוא לא עומד בצו התשלומים, רשאי בית המשפט להורות למי שמשלם לחייב להעביר את הכנסת החייב ישירות לבעל התפקידים, שהם: המנהל המיוחד, הנאמן או הכונס הרשמי.
ביטול עיקול על משכורת של חייב
סעיף 91 לפקודת פשיטת הרגל קובע כי כאשר נושה פתח בהליכי הוצאה לפועל לגבי נכסים של חייב, כולל עיקול חוב המגיע לחייב, הוא לא יוכל ליהנות מההוצאה לפועל לעומת הנאמן, אלא אם הוא השלים את הליך העיקול לפני מתן צו הכינוס ולפני שנודע לו כי הוגשה בקשת פשיטת רגל או אם החייב עשה מעשה פשיטת רגל.
לפיכך, כאשר הוטל עיקול על המשכורת בעקבות בקשה של נושה והחוב נוצר לפני מועד צו הכינוס ניתן לבטל את העיקול. ואולם ישנם שני מצבים שונים לביטול עיקול על משכורת: האחד, כאשר החוב כלול בבקשה לפשיטת רגל שהוגשה ביוזמת החייב, יש להגיש בקשה לביטול העיקול על השכר ובאמצעות ההחלטה שתינתן ניתן לבטל צו העיקול. והשני, כאשר החוב לא כלול בבקשת החייב למתן צו פשיטת רגל, יש לבקש בשלב ראשון לצרף את החוב האמור להליך פשיטת הרגל ורק לאחר מכן ניתן לבקש לבטל את העיקול אשר הוטל במסגרתו.
ביטול עיקול על חשבון בנק
לאחר שניתן צו כינוס, החייב רשאי להמשיך לנהל חשבון בנק, תחת הגבלות מסוימות, כמו אי קבלת אשראי, אי יכולת להשתמש בשיקים ובכרטיסי אשראי. כמו כן, החייב רשאי לנהל חשבון בנק ביתרת זכות בלבד ואסור שהחשבון ייכנס למינוס. במסגרת הליך פשיטת רגל החייב יכול להפקיד משכורת לחשבון הבנק, ולשלם דרכו את ההוצאות שלו, אולם הוא הופך ללקוח מוגבל, וכדי לבצע כל פעולה בחשבון עליו לקבל אישור מבעלי התפקידים.
כאשר הוטל עיקול של חשבון הבנק של החייב באמצעות לשכת ההוצאה לפועל עקב חוב שלא נפרע, לא ניתן לעשות שימוש בכרטיסי אשראי, בשיקים, או להוציא כסף מהחשבון. לכן אם קיים עיקול על חשבון הבנק בזמן פשיטת רגל, יש להגיש לבית המשפט שדן בהליך בקשה מנומקת לביטול העיקול. לאחר הסרת העיקול, החייב רשאי להמשיך להשתמש בחשבון, תחת המגבלות המוטלות עליו במסגרת הליך פשיטת הרגל.