חוב מזונות לאחר קבלת הפטר
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חוב מזונות של פושט רגל הוא חוב שצו ההפטר אינו חל עליו, לכן עם סיום הליך פשיטת רגל, רשאי הנושה, אשר זכאי לתשלום מזונות על פי פסק דין, להמשיך לגבות את החוב באמצעות הליכי הוצאה לפועל או בדרכים אחרות.
הליך פשיטת רגל יכול להסתיים בהסדר או פשרה עם הנושים, או במתן צו ההפטר, אשר פוטר את החייב מכל חוב שנתבע בפשיטת רגל או שניתן היה לתבוע במסגרת ההליך, פרט לחובות שההפטר אינו חל עליהם, והחייב נדרש לשלם אותם במלואם גם לאחר שניתן לו הפטר.
חובות שההפטר אינו חל עליהם
החייב רשאי בכל עת לבקש מבית המשפט צו הפטר. בית המשפט אשר דן בבקשת החייב רשאי לשמוע את הכונס הרשמי ואת הנאמן, ואת כל נושה, ולהציג בפני החייב שאלות ולקבל ראיות, על פי שיקול דעתו, והוא יביא בחשבון את תסקיר הכונס בדבר התנהגות החייב ועסקיו, לרבות התנהגותו לכל אורך הליך פשיטת הרגל.
צו ההפטר פוטר את החייב מכל החובות שקדמו למתן ההפטר, מלבד מספר סוגי חובות, ומאפשר לו לפתוח דף כלכלי חדש בחייו. נוסף על כך, הצו משמש להגנת החייב נגד תביעות שיוגשו נגדו ביחס לחובות שנוצרו לפני מתן צו כינוס נכסים.
חובות שההפטר אינו חל עליהם כוללים: קנסות מטעם המדינה והרשויות המקומיות, חובות שנוצרו במרמה וחוב מזונות לפי פסק דין מזונות. כאשר חוב המזונות אינו פטור גם אם הוא חוב למוסד לביטוח לאומי, אשר שילם לזוכה קצבת מזונות במקום החייב.
במקרה של סיום הליך פשיטת הרגל בשל מתן צו הפטר, חוב המזונות אינו נכלל בהפטר, פרט למקרים חריגים, ולכן ניתן יהיה להמשיך לגבות את החוב. שיקולים חריגים למתן הפטר גם עבור חוב המזונות יכולים להיות גילו המבוגר של החייב, מצב בריאותי רעוע של החייב או מצב כלכלי טוב של הזוכה.
נושה אשר חוב המזונות לא שולם במלואו עד למועד סיום הליך פשיטת הרגל, רשאי לגבות את חוב המזונות גם בסיום של הליך על ידי ביטולו או על ידי הסדר. אם נושה שההפטר אינו חל על החוב שלו הגיש תביעת חוב הוא יקבל דיבידנד ואת יתרת החוב הוא רשאי לגבות לאחר סיום הליך פשיטת הרגל. במקרה שנושה שההפטר אינו חל על החוב שלו לא הגיש תביעת חוב הוא לא יקבל דיבידנד אולם הוא יוכל לגבות את מלוא החוב לאחר סיום ההליך.
גביית חוב בהוצאה לפועל לאחר קבלת הפטר
כאשר הסתיים הליך פשיטת רגל עקב פשרה או הסדר או עקב מתן צו הפטר יכול הנושה להמשיך לגבות את החוב כאילו ההליך לא התקיים. הזוכה יכול לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולבחור במסלול רגיל או במסלול מזונות לשם גביית החוב. כמו כן, הזוכה יכול לתבוע את החוב במלואו לאחר סיום ההליך בבית משפט הדן בפשיטת רגל.
עם זאת, כאשר הזוכה מקבל קצבת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי, אשר נכנס בנעלי החייב, לא ניתן לקבל דמי מזונות מהביטוח הלאומי במקביל לנקיטת הליכי הוצאה לפועל, לכן אם הזוכה נוקט בהליכי הוצאה לפועל נגד החייב, יופסק תשלום קצבת המזונות, אלא אם מדובר בהליכי הוצאה לפועל לצורך גביית ההפרשים מהחייב.
במסגרת מסלול המזונות בהוצאה לפועל הזוכה לא נדרש לבצע שום פעולה לאחר פתיחת התיק, ורשם ההוצאה לפועל נוקט ביוזמתו בהליכים הנדרשים לגביית החוב. כמו כן במסלול מזונות אין צורך בעורך דין, ולכן הזוכה לא יהיה זכאי ברוב המקרים לקבל שכר טרחת עורך דין. אולם הזוכה אינו חייב לבחור במסלול מזונות, והוא יכול לבחור בין מסלול מזונות למסלול הרגיל.
בסיום הליך פשיטת רגל מתבטל צו עיכוב יציאה מהארץ שהוצא נגד החייב במסגרת ההגבלות שחלות עליו. במקרה שהזוכה אשר זכאי לתשלום מזונות חושש כי החייב יעזוב את הארץ לפני חידוש ההליכים בהוצאה לפועל, הוא יכול לבקש מבית המשפט שדן בהליך פשיטת הרגל שלא יבטל את צו היציאה מהארץ עד לאחר חידוש ההליכים ומתן צו עיכוב יציאה מהארץ בהוצאה לפועל, כדי שלא לפגוע בסיכויי ההצלחה לגביית החוב.