הפטר על פי בקשת הכונס הרשמי, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
צו הפטר פוטר את החייב בפשיטת רגל מכל החובות שקדמו למתן ההפטר, פרט לחובות שהצו לא חל עליהם, כמו: קנסות, חובות שנוצרו במרמה וחוב מזונות. ובנוסף צו הפטר משמש להגנת החייב נגד תביעות חוב שיוגשו נגדו ביחס לחובות שנוצרו לפני הליך פשיטת הרגל.
צו הפטר ניתן על ידי בית המשפט המחוזי, הדן בהליך פשיטת הרגל, לפי בקשת החייב, הכונס הרשמי או בעל תפקיד מטעמו כגון המנהל המיוחד או הנאמן. קבלת ההפטר מותנית בהתקיימם של שלושה תנאים:
האחד, החייב מיצה את יכולתו לשלם לנושים ואין ביכולתו לשלם יותר, והוא נחשב לחדל פירעון. השני, מחקירת החייב עלה כי החובות נוצרו בתום לב, והוא לא פעל במרמה או בקלות דעת ביצירתם. והשלישי, לאורך כל הליך, החייב עמד בתשלומים החודשיים, הגיש דוחות חודשיים ושיתף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים.
החייב מיצה את יכולתו לשלם לנושים
סעיף 67א. לפקודת פשיטת הרגל קובע כי על פי בקשת הכונס הרשמי ובהתחשב בדו"ח השנתי של הנאמן על מהלך ניהול פשיטת הרגל, רשאי בית המשפט לתת צו הפטר לחייב אם הוא השתכנע כי אין בהמשך ניהול ההליך כדי להביא תועלת לנושים.
לפיכך, במקרים שבהם החייב שילם לנושים ונכסיו חולקו, ומחמת גילו המתקדם, או מצב בריאותו או כל מצב מיוחד אחר שמונע ממנו למצות את יכולות ההשתכרות שלו, ואין עוד סיכוי כי המשך פשיטת הרגל יועיל לנושים, ואף המשך הליכי פשיטת הרגל הופכים למעמסה על הכונס הרשמי מבלי שתצמח תועלת לנושים, יכול הכונס הרשמי לבקש את צו ההפטר.
הסמכות לבקש צו הפטר על סמך סעיף 67א לפקודה, הוענקה לכונס הרשמי, מאחר שהוא אחראי על טובת הנושים, ומתוקף תפקידו ומנקודת ראות הנושים, הוא יכול להגיע למסקנה כי לא תהיה עוד תועלת עבורם להמשיך בתהליך, ובעניין זה שיקולי הכונס הרשמי הם שיקולים המונחים על פי המצב הנתון כדי להגן על האינטרסים של הנושים.
במקרה שבית המשפט החליט להוציא צו הפטר מכיוון שאין בהמשך ניהול פשיטת הרגל כדי להביא תועלת לנושים, הוא יקבע תאריך לדיון בבקשה והודעה על כך תישלח, כשבועיים לפחות לפני היום שנקבע, לכל מי שהגיש תביעת חוב או שצוין כנושה בדו"ח החייב על מצב עסקיו.
בקשת הפטר על ידי החייב
בנוסף לבקשת הכונס הרשמי, החייב רשאי להגיש ביוזמתו, בכל שלב לאחר הכרזת פשיטת הרגל, בקשה לקבלת צו הפטר, כדי לאפשר לו לפתוח דף כלכלי חדש בחייו וכדי שלא יהיה נרדף על ידי הנושים. על פי הנחיית הכונס הרשמי, צריכות לחלוף לפחות ארבע שנים מיום מתן צו כינוס הנכסים כדי שניתן יהיה לשקול בקשה להפטר. אולם בעקבות יישום הרפורמה החדשה, קיימת אפשרות שהחייב יסיים את ההליך תוך 18 חודשים מיום הגשת הבקשה.
לאחר עיון מעמיק בבקשה למתן צו הפטר על ידי החייב, ושמיעת טענות הצדדים ובעלי התפקידים השונים, רשאי בית המשפט לתת לחייב הפטר לאלתר הפוטר אותו מחובותיו באופן מידי, או הפטר מותנה הקובע תנאים לצורך מתן ההפטר, או לדחות את הבקשה. שיקולים נוספים שבהם יתחשב בית המשפט הם גילו ומצבו הבריאותי של החייב, תום הלב ושיתוף הפעולה שלו עם בעלי התפקידים וזהות הנושים.