www.what2do.co.il

בריחה עם נכסים בהליכי פשיטת רגל, מה קובע החוק?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

בריחה עם נכסים בהליכי פשיטת רגל, מה קובע החוק?

סעיף 222 לפקודת פשיטת רגל עוסק בעבירה של בריחה עם נכסים של חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל. סעיף זה קובע כי חייב שהוכרז פושט רגל או שניתן צו כינוס על נכסיו, ואחרי שהוגשה בקשת פשיטת רגל מטעמו או מטעם הנושים, או תוך חצי שנה קודם לכן עזב את הארץ ולקח עמו, או ניסה או עשה הכנות לעזוב את הארץ ולקחת עמו כל חלק מנכסיו, שהיה צריך לפי הדין להתחלק בין הנושים, צפוי לעונש שיכול להגיע עד שלוש שנות מאסר אם לא הוכיח כי לא הייתה לו כוונה לרמות.

 

במסגרת הליך פשיטת הרגל, הנאמן, בפיקוח הכונס הרשמי ובית המשפט, מוכר את נכסי החייב לצורך פירעון חלקי של חובותיו. הנאמן רשאי למכור ולפרק את הנכסים אשר ניתן לחלקם כדי לשלם דיבידנד לנושים. כדי לקדם את מתן צו ההפטר נדרש החייב להתנהל בתום לב, תוך שיתוף פעולה מלא מצדו וגילוי כל מידע על רכוש ונכסים שמצויים בבעלותו.

 

תום הלב נבחן בשני שלבים: האחד, בשלב יצירת החובות שהובילו לפנייה להליך פשיטת הרגל, ושני, התנהלות החייב לאורך כל ההליך. על החייב מוטלת חובה למסור לבעלי התפקידים השונים, כולל: הנאמן, המנהל המיוחד והכונס הראשי, וכן לבית המשפט מידע אמיתי ומלא ולשתף פעולה עם הגורמים המוסמכים. אי קיום החובות עלול להביא לביטול הליך פשיטת הרגל, ואף הפרת החובה מהווה עבירה פלילית שבגינה עלול החייב להישלח למאסר.

 

הברחת נכסים כדי להתחמק מתשלום חובות

 

למרות חובת תום לב, לעיתים מנסה החייב להעלים את הנכסים שבבעלותו בדרכים שונות, כדי להימנע מתפיסתם והעברתם לידי כונס הרשמי כדי שלא יהיה ניתן לחלק אותם לנושים, וכדי להימנע מתשלום החוב. בדרך זו, החייב יכול להעביר או לנסות להעביר את זכויותיו הרשומות בקרקעות, דירות או רכבים שבבעלותו, לבעלותם של קרובים או בני משפחה או תוך שימוש בחברות קש.

 

פקודת פשיטת הרגל מתייחסת אל הברחת נכסים בחומרה רבה עד כדי עבירה פלילית שדינה עונש מאסר. סעיף 216 (5) קובע כי חייב שהבריח נכסים אחרי שהוגשה נגדו או מטעמו בקשה להכרזה על פשיטת רגל או לחילופין עשר שנים לפני שהבקשה האמורה הוגשה, צפוי לעונש שיכול להגיע עד ארבע שנות מאסר. 

 

בנוסף לעונש הצפוי, רשאי בית המשפט לפי סעיף 18ה (א)(2) לפקודה, במקרה של הברחת נכסים, לדחות את הבקשה להכרזת פשיטת רגל, מתן צו כינוס וצו הפטר אם הוכח כי החייב התנהל בחוסר תום לב או ניצל את ההליך לרעה. במצב זה הליכי הגבייה ימשיכו להתנהל נגד החייב במסגרת הוצאה לפועל, לצד פתיחה אפשרית בהליכים פליליים נגדו.

 

כמו כן, ישנה אפשרות לבטל את ההענקות שביצע החייב טרם הפנייה להליכי פשיטת רגל. הענקה היא כל העברה שבוצעה מלבד העברה שנעשתה לילדים או לבת זוגו של החייב ביחס לנכס שהגיע אליו בזכותה לאחר הנישואים, העברה שנעשתה עקב הנישואים או לטובת בעל שיעבוד או קונה בתמורה בעלת ערך ובתום לב.

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

הגשת דוחות תקופתיים במסגרת פשיטת רגל

חייב בפשיטת רגל נדרש למסור אחת לחודשיים דוח על מצבו הכלכלי. אי הגשת דוחות מלאים המפרטים את הכנסותיו והוצאותיו של החייב עלול לגרום לביטול הליך פשיטת הרגל.  

מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?

תפקידו של המנהל המיוחד הוא לסייע לכונס הרשמי במילוי מטלותיו על פי פקודת פשיטת הרגל. בין היתר הוא אחראי להגיש תכנית פירעון אשר צריכה להתוות את הדרך של החייב לסיום ההליך וקבלת הפטר.  

מהן ראיות בהליך פשיטת רגל?

הליך פשיטת הרגל דורש ראיות ועדויות כמו בכל הליך משפטי. פקודת פשיטת רגל קובעת הסדרים מסוימים לראיות ואת נפקותם הראייתית של המסמכים והעדויות.  

חוסר תום לב לאחר מתן צו כינוס

הסתרת מידע, מסירת פרטים שקריים ואי גילוי פרטים לכונס הנכסים הרשמי מהווים התנהגות חסרת תום לב מצד החייב, אשר עלולה לגרום לאי מתן הפטר ולהפסקת הליך פשיטת רגל.  

ביטול הליך פשיטת רגל עקב ניצול לרעה של חייב

בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל לחייב שניצל לרעה את הליך ופעל בחוסר תום לב, הן בעת צבירת החובות, והן עקב אי עמידה בהתחייבות במסגרת ההליך.  

פשיטת רגל בהליכי גירושין

איום בהליכי פשיטת רגל הוא אסטרטגיה מוכרת בהליכי גירושין, ופעמים קרובות ההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין הצדדים באמצעות הברחת נכסים וחיוב בתשלום מזונות. 

חקירת חייב בפשיטת רגל

לצורך הגשת חוות דעת על מצבו הכלכלי של החייב לאחר מתן צו כינוס נכסים, עורך המנהל המיוחד חקירה מקיפה בדבר ההוצאות וההכנסות של החייב, והנכסים שניתנים למימוש במסגרת הליך פשיטת רגל.  

כיצד נקבע צו תשלומים לחייב בפשיטת רגל?

צו תשלומים חודשי בפשיטת רגל מסדיר את החיוב החודשי שנדרש החייב לשלם לקופת הנושים לצורך פירעון חובותיו תוך בחינה והתחשבות במצבו הכלכלי. 

מעצר חייב בפשיטת רגל: באילו מקרים ניתן להוציא צו מאסר לחייב?

בית המשפט רשאי להורות למשטרה על מעצר החייב עקב העברה או הסתרה של נכסים, אי התייצבות לחקירה ללא נימוק סביר, או בשל חשש להימלטות כדי להשתמט מתשלום חובותיו. 

הפטר לאלתר בפשיטת רגל

הפטר לאלתר ניתן במקרים חריגים מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, כאשר לחייב אין כל נכסים למימוש חובותיו והוא נטול כושר השתכרות בהווה ובעתיד, בשל מצב בריאותי קשה או גיל מתקדם. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.