חוות דעת הכונס הרשמי, מה משמעותה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
כאשר אדם מגיע למצב שבו הוא לא יכול לשלם את חובותיו כלפי הנושים, או כאשר הנושים חוששים מפני הברחת נכסים על ידי החייב, קיימת אפשרות להגיש בקשה לפשיטת רגל. הליך פשיטת רגל משמש כמוצא אחרון עבור חייב אשר אינו עומד בתשלום החובות, ובסופו לקבל צו הפטר ולפתוח דף כלכלי חדש.
במסגרת הליך זה, מועברים כל נכסי החייב לידי כונס הנכסים הרשמי באמצעות צו כינוס שמוציא בית המשפט המחוזי. לאחר ההכרזה על פשיטת הרגל, באמצעות מימוש נכסי החייב, מחלק הנאמן לנושים דיבידנד באופן יחסי לזכותם.
חקירת החייב על ידי הכונס הרשמי
לאחר שניתן צו כינוס ועד להכרעת בית המשפט האם להכריז על החייב כעל פושט רגל או לא, כונס הנכסים הרשמי הופך לכונס נכסי החייב. במהלך תקופה זו, הכונס מנהל חקירה מקיפה בדבר רכושו של החייב, הכנסות, הוצאות וחובות. בנוסף, הכונס מקיים אסיפות נושים, במטרה לגבש החלטה לגבי האפשרות לקבל הצעת הסדר או להגיע לפשרה, או להחליט האם ראוי להכריז על פשיטת רגל.
לאחר חקירת החייב ואסיפת הנושים, מגיש הכונס הרשמי לבית המשפט חוות דעת מפורטת בנוגע לממצאים שנחקרו על ידו. על סמך חוות דעתו, מכריע בית המשפט אם להכריז על החייב כפושט רגל או לדחות את הבקשה לפשיטת רגל.
סעיף 18ד(א) לפקודת פשיטת הרגל קובע כי הכונס הרשמי יגיש לבית המשפט את חוות דעתו, שבה יפרט את ממצאי החקירה שניהל, ובכלל זה את הערכתו בדבר הנסיבות שגרמו למצבו של החייב, את הליכי ההוצאה לפועל שננקטו נגדו, אם היו כאלה, ואת החלטות הנושים באסיפות שלהם. בנוסף יחווה הכונס הרשמי את דעתו בדבר יכולתו של החייב לפרוע את חובותיו ובדבר ההליכים שיש לנקוט כלפיו.
הכונס הרשמי נדרש לנהל חקירה מקיפה בענייני החייב הכוללת את מצב הכנסותיו, הוצאותיו, חובותיו, נכסיו, נכסים שהיו ברשותו בעבר ונכסים שהיו ברשותו בשיתוף עם אחרים. לצורך קיום החקירה, רשאי הכונס לדרוש מידע או מסמך בדבר החייב מכל אדם או גוף שיש יסוד סביר להניח כי יש לו מידע או מסמך בנוגע אליו.
במסגרת החקירה על החייב לחתום על כתב ויתור סודיות לעניין מסירת מידע או מסמכים בענייניו כאילו החייב עצמו ביקש בהם. במקרה שהחייב אינו מתייצב לחקירה, רשאי בית המשפט להכריז עליו פושט רגל על פי בקשת הנושים, או לדחות את הבקשה שהוגשה ביוזמת החייב.
הכרעת בית המשפט לאחר קבלת ממצאי החקירה
חוות דעת המוגשת לבית המשפט מפרטת את כל ממצאי החקירה, לרבות: הערכת הכונס בדבר הנסיבות שגרמו לצבירת החובות, הליכי ההוצאה לפועל שננקטו נגדו, החלטות שהתקבלו במסגרת אסיפות נושים, חוות דעת בדבר יכולתו לפרוע את חובותיו ובדבר ההליכים שיש לנקוט כלפיו.
סעיף 18ד(ב) קובע כי חוות הדעת של הכונס הרשמי תוגש לא יאוחר מ- 15 ימים לפני המועד שקבע בית המשפט לדיון בבקשת פשיטת הרגל. עותק מחוות דעתו יומצא לחייב, ללא תשלום, ולכל נושה שביקש לקבלה, בתמורה לתשלום אגרה שתיקבע על ידי בית המשפט.
לאחר קבלת חוות דעתו של הכונס ודיון בבקשת פשיטת רגל, יכול בית המשפט להכריז כי החייב הוא פושט רגל, או לדחות את הבקשה אם השתכנע כי הוגשה בחוסר תום לב, או אם החייב יכול לפרוע את חובותיו בכוחות עצמו, או אם אין בניהול הליך פשיטת הרגל כל תועלת לנושים.