צו ניהול עזבון בפשיטת רגל, איך מתנהל ההליך?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עזבונו של חייב שנפטר יכול להיות מוסדר במסגרת הליכי פשיטת רגל באמצעות מתן צו לניהול עזבון באופן הדומה להסדרת חובותיו של חייב שמצוי בין החיים. בשלב ראשון נדרש הנושה להגיש בקשה למתן צו ולהוכיח כי אכן קיים חוב כלפיו ולאחר מכן מתבצעת חלוקת נכסי העזבון.
סעיף 202 לפקודת פשיטת רגל עוסק בצו ניהול עזבון בפשיטת רגל, וקבע כי כאשר החייב נפטר והיה לנושה חוב שניתן להסמיך עליו בקשת פשיטת רגל נגד החייב אילו היה בחיים, הנושה רשאי להגיש לבית המשפט המחוזי, המוסמך לדון בענייני פשיטת רגל, בקשה לצו שעל פיו ינוהל עזבונו של החייב לפי דיני פשיטת רגל.
לפיכך, כל נושה של חייב שנפטר אשר לו היה בחיים ניתן היה לנהל נגדו הליכי פשיטת רגל, יכול לפנות לבית המשפט ולהגיש בקשה למתן צו לניהול עיזבון, במטרה להסדיר את חובותיו של הנפטר במסגרת הליכי פשיטת רגל.
הוכחת וביסוס החוב כלפי הנושה
לאחר שנמסרה הודעה על הבקשה למתן צו לנציג חוקי של החייב, והוכח לבית המשפט כי אכן קיים חוב כלפי הנושים, ואין אפשרות סבירה שיהיה בעזבון כדי סילוק חובותיו של הנפטר, רשאי בית המשפט להוציא צו ניהול עזבון. במקרה שהובאה לפני בית המשפט עילה מנומקת שלא להוציא את הצו, הוא רשאי לדחות את הבקשה ואף רשאי להטיל על הנושה את הוצאות ההליך.
מעמדה של הודעה על הגשת בקשה למתן צו ניהול עזבון כדין מסירת התראת פשיטת רגל, וממועד מסירתה, היורשים או מנהל העיזבון אינם רשאים למסור נכס או רכוש של החייב לאחרים כדי לפטור אותם כלפי הכונס הרשמי או הנאמן. באופן זה, מועד מסירת ההודעה חוצץ בין התקופה שממנה ואילך תחול אחריות על נציגו או נציגיו החוקיים של החייב ביחס לנכסים שהוצאו אל מחוץ לעזבון, לבין התקופה שבה תיחשב מסירת הנכסים כפעולה שנעשתה בתום לב כפטורה מאחריות ובעלת תוקף מחייב.
חלוקת העזבון בין הנושים והיורשים
לאחר שהוגשה בקשה והתחילו הליכים בבית משפט או בבית דין דתי בדבר ניהול עזבונו של החייב, אם ראה בית המשפט שאין בעזבון מספיק רכוש או נכסים לשלם את כדי חובותיו, הוא רשאי לצוות על העברת העניין אליו, ודינו של צו ההעברה כדין צו ניהול.
לאחר מתן צו ניהול עיזבון במסגרת הליכי פשיטת רגל יוקנו נכסיו של החייב שנפטר לכונס הרשמי אשר ישמש כנאמן ויתחיל מיד לחלק ולממש את רכושו לפי הוראות פקודת פשיטת הרגל. במסגרת ניהול העזבון ובשלב חלוקת הנכסים יהיו הוצאות הלוויה והקבורה והוצאות ניהול העיזבון במעמד של חובות בדין קדימה, כלומר הם ישולמו לפני כל חוב אחר.
אם לאחר כיסוי הוצאות הלוויה והקבורה והוצאות ניהול העיזבון ולאחר חלוקת נכסים בין הנושים ותשלום מלוא החובות, יישאר בעזבון רכוש ונכסים, ניתן יהיה לחלק את היתרה היורשים החוקיים של הנפטר, על פי צוואתו או על פי הוראות חוק הירושה.