כיצד מתקיים דיון בבקשת נושה למתן צו כינוס?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הליך פשיטת רגל יכול להיפתח בבקשת חייב המעוניין להסדיר את חובותיו בצורה שקולה לאורך זמן, ובסוף ההליך לקבל הפטר, או בבקשת נושה המגיש בקשת פשיטת רגל נגד החייב, כדי לקבל את הכספים המגיעים לו מהחייב באמצעות כינוס נכסיו, הטלת הגבלות שונות וצו תשלומים חודשי.
נושה העומד בתנאים מסוימים על פי פקודת פשיטת הרגל, כולל: גודל החוב מעל - 86,532 שקלים, חוב שהוא סכום קצוב בכסף, מעשה פשיטת רגל שאירע בתוך שלושה החודשים שקדמו להגשת הבקשה, וקשר של החייב לישראל, יכול להגיש לבית המשפט בקשת פשיטת רגל ומתן צו כינוס. לאחר הגשת הבקשה, יקיים בבית המשפט דיון שבמסגרתו יחליט האם לתת צו לכינוס נכסי החייב.
מה כולל דיון בעניין צו כינוס?
הדיון בבקשת נושה למתן צו כינוס מתקיים בבית המשפט המחוזי שאליו הוגשה הבקשה, בנוכחות הנושה, החייב והכונס הרשמי. הנושה נדרש להציג בפני בית המשפט ראיות להוכחת החוב, הוכחה לכך שהבקשה נמסרה לחייב והוכחות למעשה פשיטת רגל על פי הנטען בבקשה.
כדי להוכיח את טענותיו, הנושה רשאי לדרוש שיוצגו פנקסים עסקיים של החייב בפני בית המשפט ולזמן את החייב להעיד. בית המשפט יכול לברר מה הייתה התמורה לחוב, ואם עלה חשש למרמה או לעיוות דין, הוא יכול לברר האם החוב כלפי הנושה תקף. בנוסף, אם הוכח שיש עוד חוב כלפי הנושה, חוץ מהחוב הנטען, רשאי בית המשפט לברר אם גם החוב הנוסף תקף.
לאחר עיון מעמיק ומקיף בראיות ובהוכחות שהציג הנושה, רשאי בית המשפט לתת צו כינוס לנכסי החייב ולהמשיך בהליך פשיטת רגל. ואף בהתאם לבקשת הכונס הרשמי, הוא יכול למנות מנהל מיוחד לביצוע סמכויות שונות מטעם הכונס הרשמי כמו חקירת החייב בעניין יכולותיו הפיננסיות להחזר החוב.
מהו מועד הדיון בבקשת פשיטת רגל?
אם בית המשפט החליט לתת צו כינוס לנכסי החייב, הוא יקבע מועד לדיון בבקשת פשיטת רגל, שיתקיים לאחר לפחות חצי שנה ממועד מתן צו הכינוס, ואולם אם שוכנע, לאחר שמיעת הכונס הרשמי, כי יש ביכולתו להגיש את חוות דעתו, במועד מוקדם יותר, הדיון יוקדם בהתאם למועד זה. לדיון בבקשת פשיטת הרגל יזומנו החייב, הנושים ובעלי התפקידים.
דחיית בקשה למתן צו כינוס
בית המשפט רשאי לדחות את הבקשה למתן צו כינוס, אם הראיות לא שכנעו אותו כי יש עילה לפתוח בהליך, או אם החייב שכנע כי הוא יכול לשלם את חובותיו ללא צורך במימוש נכסיו, או שיש הסבר מוצדק אחר להימנע מקבלת בקשתו של הנושה. בית המשפט יכול לדחות את הבקשה, או לעכב את הדיון כאשר מעשה פשיטת הרגל שמצוין בבקשה הוא אי קיום דרישה שנדרשה בהתראת פשיטת רגל, וכאשר החוב שצוין בהתראה הוא חוב שנקבע בפסק דין ועל פסק הדין הוגש ערעור שטרם ניתנה בו הכרעה.
אם החייב הכחיש במסגרת הדיון שהוא חייב כספים לנושה, או טען כי החוב המדובר אינו בסכום שמצדיק הגשת בקשה לפשיטת רגל נגדו, רשאי בית המשפט לדחות את בקשה או לעכב את כל ההליכים עד שיתקבל פסק דין בעניין החוב, ואף לדרוש מהחייב לתת ערובה לתשלום כל חוב שיוכח נגדו לזכות הנושה ולשאת בהוצאות הכרוכות בהוכחת החוב.