מימוש וחלוקת פיצויים בגין נזקי גוף בפשיטת רגל, מה קובע החוק?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
במסגרת הליכי פשיטת רגל, לאחר מתן צו כינוס, כל נכסי החייב מועברים לקופת הכינוס במטרה לממש ולחלק אותם בין הנושים. כאשר מדובר בפיצויים מכוח תביעת נזיקין או מכוח הסכם פשרה בגין נזקי גוף שנגרמו לחייב המצוי בהליך פשיטת רגל, עולה השאלה האם החייב רשאי להשאיר לעצמו את סכום הפיצויים או האם יש להעבירו לקופת כינוס.
פקודת פשיטת רגל קובעת כי כל נכסי החייב ניתנים למימוש ולחלוקה, כדי להביא לפירעון חלקי של החובות, מלבד נכסים שאסור לממש, כגון: צרכי אוכל, בגדים וחפצים המשמשים את החייב לצורך פרנסתו, גמלה מהמוסד לביטוח לאומי ואף זכויות בתביעת נזיקין בגין נזקי גוף.
סעיף 86 לפקודת פשיטת רגל, מפרט מהם נכסי החייב אשר חיוניים לו ולבני משפחתו הגרים עמו ואינם מוקנים לקופת הכינוס, כולל: צרכי אוכל, חפצי לבוש, מיטות, כלי מיטה, ציוד רפואי, תרופות, כלי אוכל, כלי מטבח וכלי בית אחרים, תשמישי קדושה, מכונות שהחייב עובד בהן בעצמו, כלים, מכשירים ומיטלטלין אחרים, וכן בעלי חיים שהם מקור פרנסתו ופרנסת בני משפחתו.
הפקודה קובעת כי אם החייב נכה, לא ניתן לממש ולחלק כלים, מכשירים, מכונות, מיטלטלין אחרים ובעלי חיים, הנחוצים לו בגלל נכותו, וכן, חיות מחמד המוחזקות בביתו או בחצר ביתו של החייב ואינם משמשות לעיסוק בעל אופי מסחרי.
אבחנה בין פיצויים על נזקי ממון לנזקי גוף
על פי הלכת ידידיה, שנפסקה לפני 50 שנה, פיצויים בגין נזקי גוף המגיעים לנפגע בתאונת דרכים, בתאונת עבודה או בכל תאונה אחרת, אינם מוקנים לנאמן אלא נשארים בידי החייב. על פי סעיף 21 לפקודת הנזיקין, תביעת פיצויים על כאב וסבל, הוצאות רפואיות והפסד השתכרות אינה תביעה שעוברת לידי הנאמן.
סעיף 21 לפקודת הנזיקין קובע כי למרות הנאמר בפקודת פשיטת רגל, חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל יכול להגיש תביעה על עוולה, אך לא תוגש תובענה על עוולה לזכותם של נכסי החייב או לחובתם ואולם הזכות לתבוע על עוולה שגרמה נזק ממון לנכסי החייב תעבור לידי הנאמן או תמומש בידיו.
סעיף 21 מבחין בין תביעת פיצויים בגין נזקי ממון לתביעה בגין נזקי גוף, וקובע כי זכות התביעה על נזק שנגרם לגופו של החייב היא זכות אישית שאינה עוברת לנאמן, כך גם הורחבה זכות זו לכספים המתקבלים מהפעלת הזכות לפיצויים השייכים לו בלבד ואין לעשות בהם שימוש לטובת הנושים בפשיטת רגל.
לפי הוראות סעיף זה, זכות התביעה בגין נזקי ממון שנגרמו לחייב מוקנית לנאמן ולנושים, אולם זכות התביעה בגין נזקי גוף והזכות לקבלת פיצויים נשארות בידי החייב עצמו, ואינן מהוות חלק מנכסי קופת הכינוס. הכלל בהלכה זו, המכונה "הלכת ידידיה" הנקבע בע"א 68/38 הנאמן בפש"ר נ' ידידיה ראובן, והוא חל על כל רכיבי הפיצויים, לרבות פיצוי בגין כאב וסבל, הוצאות רפואיות והפסד השתכרות.