נושה מקצועי: מהם ההבדלים בין נושה מקצועי לנושה רגיל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
נושה הוא כל מי שחייבים לו כסף או רכוש. במסגרת הליכי פשיטת רגל, נושה הוא לא רק מי שהחוב שלו כבר קיים, אלא גם מי שהחייב עשוי להיות חייב לו חוב עתידי או מותנה. נושה בדין קדימה הוא נושה שהחוב שלו נמצא בעדיפות בהליך פשיטת רגל ומלוא חובו ייפרע לפני שניתן יהיה לפרוע את החובות של הנושים האחרים.
נושה מקצועי הוא נושה מוסדי, מקצועי, תאגיד בנקאי או גוף פיננסי או יחיד שזה עיסוקו. נושה מקצועי מסוגל במסגרת תפקידו לבחון את יכולתו הכלכלית של הלקוח להחזיר את האשראי שניתן לו במועד שנקצב, ואף יכול לבחון באופן יעיל ובזמן אמת את התחייבויות הכוללות של הלקוח אל מול נכסיו עוד בטרם נתן לו את האשראי או הכספים. יכולתו של נושה מקצועי לבחון את מצבו הכלכלי של לקוח פוטנציאלי בטרם הוא מתקשר עמו גבוהה, לכן ראוי שיימנע ממתן אשראי וכספי ללא הגבלה, ללא בטוחות מתאימות, או בלא שבחן את ההלימה בין נכסיו לבין התחייבויותיו הכספיות.
בחינת תום לב של נושה מקצועי
מתן אשראי ללא בדיקות מקדימות, העברת כספים ללקוח בדרך של הלוואות, ללא בטוחות מתאימות או תוך עצימת עיניים להלימה שבין הנכסים להתחייבויות, עלולה לעלות במקרים מסוימים כדי חוסר תום לב, וכאשר לקוח מגיע לשלב של חדלות פירעון היה מקום לתת ביטוי ומשקל להתנהלותו זו של הנושה המקצועי.
נושה מקצועי מתמחר את הסיכוי הכלכלי במתן האשראי גם בדרך של ריבית הסכמית, שהיא ריבית גבוהה באופן משמעותי מהריבית שידרוש נושה רגיל בהחזר החוב. לפיכך, לנושה מקצועי, אשר מתן אשראי וכספי היא דרך עיסוקו, יכולת תמרון והגנה רבה ביחס לעצמו ובשל כך על בית המשפט לבחון באופן קפדני את התנהלותו התקינה במתן האשראי והכספים ללקוחותיו אשר בהמשך הסתבכו בקשיים כלכליים ופנו להליכי פשיטת רגל.
לעומתו, הנושה הרגיל, הוא קבלן, איש מקצוע, ספק, נותן שירותים אשר יכולותיו לבחון איתנות כלכלית בזמן אמת מוגבלת ואין זה מתפקידו ועניינו. נושים רגילים לכאורה עומדים במדרג שווה לנושים מקצועיים בעת חלוקת נכסי חייב שאינם משועבדים או משמשים כבטוחה לחוב, וזאת באותם חובות שאינם מובטחים.
אבחנה בין סוגי הנושים בעת חלוקת נכסי חייב
בהתקיים נסיבות מתאימות נכון לבחון את שאלת תום הלב במתן האשראי או ההלוואה הכספית של הנושה המקצועי, שכאמור, יכול למנוע את מתן האשראי או הלוואה או לצמצם אותה בהתאם למצב בפועל, ולתת לה את המשקל הראוי.
מכוח עקרון השוויון בין נושים יש מקום להבחין בין סוגי הנושים בעת חלוקת נכסי חייב בהליכי פשיטת רגל ולהעמיד את החוב על בסיס שווה, בין בהעדפת נושה רגיל על פני נושה מקצועי או בדרך אחרת כמו על דרך העמדת מצבת החובות של החייב על בסיס ריבית שוויוני, תוך שידוע כי הנושה המקצועי מגלם את הסיכוי במתן אשראי הכולל במסגרת חישוביו ושיקוליו השונים.
במקרה שחלוקת נכסי החייב בין הנושים לא תהיה מושתתת על בסיס שוויוני, כלומר תוך מתן משקל ליכולת נושה בזמן אמת לבחון את אפשרות הלקוח לעמוד בהתחייבויות שהוא נוטל על עצמו, אחת ממטרות פשיטת רגל לא מושגת, ופוגעת בנושה הרגיל, ואף עלולה לגרום לו להפוך בעצמו לחדל פירעון.