מהי סמכותה של ועדת ביקורת מטעם הנושים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פקודת פשיטת רגל מאפשרת לנושים להחליט על מינוי ועדת ביקורת לצורך פיקוח על ניהול נכסי החייב המצוי בהליכי פשיטת רגל בידי הנאמן. ועדת הביקורת מורכבת משלושה עד חמישה חברים, שהם נושים, נציגי הנושים או בעלי הרשאת הנושים להצבעה. כמו כן, נדרש שהחוב כלפי הנושים שמרכיבים את הוועדה, הוא חוב שהוכר כבר תביעה.
הנאמן או חברי הוועדה רשאים לקבוע את ישיבות ועדת הביקורת והיא יכולה לפעול על פי מה שנקבע בדעת רוב, כאשר רוב חבריה נכחו בישיבה. תפקידה המרכזי של הוועדה הוא לאשר לנאמן להפעיל את סמכויותיו הטעונות הסכמה.
מינוי ועדת ביקורת במסגרת אסיפת נושים
סעיף 48 לפקודת פשיטת רגל עוסק במינוי ועדת ביקורת. לפי סעיף זה, הנושים הכשירים להצביע במסגרת אסיפת נושים, רשאים למנות ועדת ביקורת לשם פיקוח על ניהול נכסי החייב בידי הנאמן. בוועדת ביקורת יהיו לא פחות משלושה חברים ולא יותר מחמישה, וכל חבר יהיה נושה, או מי שנושה הפך אותו למורשה או ביקש לשלוח להצבעה, ובתנאי שלא יהיה כשר לפעול כחבר ועדת הביקורת אלא אם התעודה על ההרשאה או על השליחות להצבעה היא בידו ולאחר שנמצא בר תביעה.
סדר עבודת ועדת הביקורת
סעיף 49 לפקודה עוסק בסדרי עבודת ועדת הביקורת, וקובע כי הועדה תתכנס בזמנים כפי שהנאמן או כל חבר של הועדה יראו לנחוץ, והיא רשאית לפעול על דעת רוב חבריה הנוכחים בישיבה, אולם לא תפעל אלא אם רוב חבריה נוכחים בישיבה.
סעיף 50 עוסק בהפסקת חברות בוועדה וקובע כי כל חבר רשאי להתפטר מתפקידו באמצעות מסירת הודעה בכתב על כך לנאמן. במקרה שחבר נעשה פושט רגל, או שהגיע לידי פשרה או הסדר עם הנושים, או שנעדר מחמש ישיבות רצופות של הוועדה משרתו תתפנה וניתן יהיה להחליפו בחבר אחר.
עוד נקבע כי ניתן להעביר חבר ועדה מכהונתו בהחלטה רגילה באסיפת נושים שניתנה עליה הודעה מראש של שבעה ימים וצוינה בה מטרת האסיפה. במקרה שמשרתו של חבר הועדה התפנתה, יזמן הנאמן מיד אסיפת נושים לשם מילוי מקומו, והאסיפה רשאית למנות לכך נושה אחר או אדם אחר כשיר לכך.
לפחות שני חברי הועדה הממשיכים רשאים לפעול במסגרתה, גם אם נתפנה מקום בהרכב, ואם נותרו פחות מחמישה חברים, רשאים הנושים להוסיף עליהם ובלבד שלא יהיו יותר מחמישה. במקרה שאין ועדת ביקורת, רשאי כונס הנכסים הרשמי, לפי בקשת הנאמן, לעשות כל דבר ולתת כל הוראה או רשות שוועדת הביקורת רשאית או חייבת לעשות או לתת לפי הפקודה.
סמכויות הנתונות לאישור הוועדה
סעיף 125 לפקודה מונה את סמכויות הנאמן במסגרת הליכי פשיטת רגל, כולל: ניהול עסקו של החייב, פתיחת הליך משפטי הנוגע לנכסיו והתגוננות באותו הליך, העסקת עורך דין, קבלת תמורה למכירת נכס, סכום כסף שישולם בעתיד, משכון כל חלק מנכסי החייב, מסירת הסכסוך לבוררות, פשרה בדבר חובות, תביעות וחבויות, וחלוקת דיבידנד.
הסכמת ועדת ביקורת או הכונס הרשמי תקפה רק לגבי הפעולה המסוימת שלגביה נתבקש ההסכמה. סמכויות נוספות הנתונות לאישור הוועדה הן מינוי החייב לפקח על נכסיו, מינוי החייב לנהל את עסקיו לטובת הנושים ומתן קצבאות מחייה לחייב מתוך נכסיו. במקרה שלא מונתה ועדת ביקורת, הסמכויות טעונות את אישור הכונס הרשמי.