שימוש בשיקים בהליך חדלות פירעון, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
לאחר שמוציא בית המשפט צו המכריז על חייב כפושט רגל, מוטלות עליו הגבלות שונות כבר במעמד מתן צו כינוס נכסים. סעיף 42א' לפקודת פשיטת רגל קובע כי חייב שהוכרז כפושט רגל יהיה לקוח מוגבל מיוחד לפי משמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי, תשמ"א-1981. משמעות הוראה זו היא שלקוח מוגבל מיוחד אינו רשאי לנהל חשבון בנק ואינו רשאי למשוך שיקים על שום חשבון.
חוק שיקים ללא כיסוי קובע מספר סוגי הגבלות על חשבון בנק או על לקוח. סעיף 2 לחוק עוסק בהגבלה שמקורה בסירוב שיקים בחשבון וסוג אחר של הגבלה שאף היא מקורה בסירוב שיקים היא הגבלה "בנסיבות מחמירות". סוג שלישי, שאינו קשור לסירוב שיקים בחשבון הלקוח מכונה בחוק "הגבלה מיוחדת" המוגדרת בסעיף 3א.
מי נחשב לקוח מוגבל מיוחד?
לקוח מוגבל מיוחד הוא לקוח של בנק אשר התקיימו בו אחד התנאים הבאים: האחד, חייב שבית המשפט הכריז עליו פושט רגל בהתאם לפקודת פשיטת רגל. השני, חייב שרשם ההוצאה לפועל הטיל עליו הגבלה מכוח הוראות סעיף 66א (3) לחוק ההוצאה לפועל או מכוח הוראות סעיף 69ד (א)(2) לחוק.
השלישי הוא לקוח שהוטלה עליו הגבלה מכוח הוראות סעיף 7א(ג)(3) לחוק המרכז לגביית קנסות אגרות והוצאות, והרביעי הוא לקוח שהוטלה עליו הגבלה מכוח סעיף 6 לחוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין). ככלל, החוק משווה מעמדו של "לקוח מוגבל מיוחד" למעמדו של "לקוח מוגבל בנסיבות מחמירות". הוראות נוספות ומקבילות הנוגעות לשימוש בשיקים בהליך חדלות פירעון, הן ההוראות בסעיף 42א(א) ובסעיף 18ב לפקודה פשיטת רגל. סעיף 42א(א) לפקודה קובע כי חייב שהוכרז כפושט רגל יהיה לקוח מוגבל מיוחד כמשמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי.
סעיף 18ב לפקודה קובע כי בית המשפט רשאי לבקשת הכונס הרשמי להורות לחייב שניתן לגביו צו כינוס, צו זמני או צו לעיכוב הליכים וטרם הוכרז כפושט רגל לשלם לכונס הרשמי תשלומים עיתיים. כמו כן, בית המשפט רשאי לקבוע לאחר שנתן לחייב הזדמנות לטעון טענותיו בפניו, כי יחולו עליו המגבלות הקבועות בסעיף 42א כולן או חלק מהן.
שימוש לרעה בשיקים בהליך פשיטת רגל
האיסור על שימוש בשיקים מונע שימוש לרעה בהליך פשיטת רגל, באופן שימנע מחייב שהסתבך להוסיף ולהשתמש בשיקים, לשם הגנה על הציבור מפני מי שנמצא בחדלות פירעון. המטרה השנייה היא להדק את הפיקוח על חייב, באופן שהתנהלותו הכלכלית תהיה שקופה בפני בית המשפט ובפני בעלי התפקידים, והחייב לא יוכל למשוך שיקים שזמן פירעונם בעתיד וכך תהיה התנהלותו ברורה ושקופה, וגם הסיכוי מפני יצירת חובות חדשים על ידי פיזור שיקים ללא כיסוי יקטן.
הסרת הגבלה באישור בית משפט
ההגבלות שהושתו על החייב במסגרת הליך פשיטת רגל, לרבות לקוח מוגבל מיוחד ושימוש בשיקים, יבוטלו באחד מהמקרים הבאים: האחד, לאחר מתן צו הפטר לחייב, הפוטר את החייב מרוב חובותיו, ומאפשר לו לפתוח דף כלכלי חדש בחייו. השני, במקרה שבוטלה ההכרזה על פשיטת רגל או בוטל צו כינוס שניתן נגד החייב, והשלישי, אם הצעת הסדר עם הנושים אושרה על ידי בית המשפט.
כמו כן, בית המשפט מוסמך לבטל את כל ההגבלות או חלק מהן, מטעמים מיוחדים שירשמו, בהתאם לנסיבות האישיות של החייב או של המקרה המסוים, זאת כאשר השתכנע כי אין בהן כדי לתרום דבר למטרות הליכי פשיטת רגל והן רק מקשות על החייב לשאת בצו התשלומים ולשלם חלק מהחובות לטובת קופת הכינוס.