פשיטת רגל לזוג נשוי, חיוב אישה בחובות הבעל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
כאשר חייב מסדיר את חובותיו במסגרת הליך פשיטת רגל, ישנה אפשרות שבן או בת זוגו ישתתפו בהסדר התשלום מכוח הלכת השיתוף בחובות בין בני זוג. עם זאת הלכת השיתוף בחובות אינה יוצרת קשר ישיר ואוטומטי בין בן זוגו של החייב לנושים, ולא תמיד על הצד השני לשאת בחובות.
חזקת שיתוף בנכסים של זוג נשוי מושתתת על אורח חיים תקין והשקעת מאמץ משותף. חזקת שיתוף בחובות משלימה את חזקת השיתוף בנכסים והיא חלה על חובות שנוצרו לבני הזוג במהלך חיי נישואים תקינים. במסגרת הליכי פשיטת רגל ניתן לחייב את בן או בת הזוג בחובות המשפחה, כגון חובות שנצברו עקב רכישת נכסים ובניהולם, עקב קיום חיי משפחה וקידום האינטרסים שלה. על כן, ההנחה הרווחת הא כי השותפות בחובות לזוג נשוי, מכוח הלכת השיתוף, מוגבלת לסכום כספי של שווים הכולל של הנכסים המשותפים.
חוק יחסי ממון או הלכת השיתוף?
הלכת השיתוף נהוגה בפסיקת בתי המשפט במסגרת תביעות גירושין בנוגע לזוגות שנישאו לפני חקיקתו של חוק יחסי ממון בין בני זוג, משנת 1973, אשר הסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג גם בעת גירושין בהליכי פשיטת רגל. עם חקיקת חוק יחסי ממון, בוטלה הלכת השיתוף ביחס לזוגות שנישאו לאחר תחילתו של החוק החל מיום 1 בינואר 1974.
כאשר לא חלה על בני הזוג הלכת השיתוף, יתבצע איזון משאבים רק במועד פקיעת הנישואין, הן ברכוש והן בצבירת חובות, לכן כאשר מדובר בבני זוג גרושים, ניתן לקבוע כי על צד אחד לשאת במחצית החובות של הצד השני, אך כאשר מדובר בזוג נשוי, לא ניתן לקבוע כי מחצית מחובות יחולו על הצד השני, אולם על בן הזוג יש להוכיח שלא היה לו חלק בצבירת החוב.
חובות בעלי אופי אישי מובהק
ישנם חריגים לחזקה, הנוגעים לחובות בעלי אופי אישי מובהק, כגון חובות בגין הוצאות על רכוש פרטי נפרד או בקשר לעסקאות כלכליות, שחזקת השיתוף אינה חלה עליהן. לפיכך, כאשר נוצר חוב לבעל כתוצאה מפעילות עסקית, האישה לא תישא בו, אלא אם היא בעלת מניות בחברה, או חתמה על ערבות אישית לחובות, או היוותה חלק פעיל בעסק.
על פי הוראות החוק, ניתן להטיל אחריות ישירה על בן הזוג כלפי צדדים שלישיים על חובות שנצברו לגבי רכוש משותף, או במסגרת רכישת נכסים או בהוצאות שוטפות של בני הבית. נטל ההוכחה לקיום חריגים מוטל על הצד הטוען שחוב מסוים אינו משותף. אולם אם הנכס נרכש במהלך הנישואים, ואין הסכם ממון שמחריג אותו מהנכסים המשותפים, בדרך כל ייראה בית המשפט באישה כשותפה לבעלותו.
סייג לתביעות בני זוג בפשיטת רגל
סעיף 83 לפקודת פשיטת רגל קובע כי בן הזוג השני זכאי לקבל את חלקו בחלוקת דיבידנד רק לאחר שכל יתר הנושים קיבלו את חלקם ונותרה יתרה כלשהי כדי למנוע מצב של הברחת נכסים. לפי סעיף זה, כאשר אישה הוכרזה כפושטת רגל, בעלה לא רשאי לתבוע סכום כסף שהלווה לה וכל נכס שהפקיד בידה, לצורך עסקה, אלא לאחר שסופקו תביעות חוב של הנושים האחרים בשל תמורה כספית. כמו כן, אישה שבעלה הוכרז כפושט רגל, לא תוכל לתבוע כל כסף שהלוותה לו וכל נכס שהפקידה בידו, לצורך עסק המתנהל בידו, או באופן אחר, אלא לאחר שסופקו תביעות הנושים האחרים בשל תמורה בת ערך שניתנה בכסף או בשווה כסף.