מינוי כונס נכסים זמני בפשיטת רגל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
בית המשפט המחוזי שדן בבקשת פשיטת רגל, שהוגשה ביוזמת החייב או ביוזמת הנושים, רשאי למנות כונס נכסים זמני לנכסי החייב גם לפני שניתן צו כינוס. משמעות הדבר היא כי מיד לאחר מינוי הכונס הזמני, החייב אינו רשאי להעביר או למכור את רכושו ונכסיו.
ואולם, בית המשפט ממנה כונס זמני במקרים חריגים בלבד, כאשר המינוי חיוני ונחוץ להגנה על נכסי החייב, וכאשר מתעורר חשש אצל הנושים כי החייב יעביר את נכסיו לקרובי משפחתו או חבריו באופן שלא יתאפשר להיפרע מהם בהמשך לפני שניתן צו כינוס נכסים. כמו כן, בית המשפט רשאי למנות כונס זמני, על פי בקשת חייב שהוגשה נגדו בקשת פשיטת רגל או שהוא הגיש בקשה בעצמו, וטרם ניתן צו כינוס. עם המינוי רשאי הכונס הזמני להחזיק בנכסי החייב והחייב אינו יכול להעביר את נכסיו בין אם במכירה, במסירה לקרובי משפחה או בכל דרך אחרת.
סבירות גבוהה להברחה או העלמה
בית המשפט רשאי למנות כונס זמני אם סבר שיש צורך לעשות זאת כדי להגן על הנכסים מפני העברתם מידיו של החייב או כל פגיעה אחרת שלא תאפשר לנושים להיפרע מהם בהמשך. ניתן למנות ככונס זמני את הכונס הרשמי או אדם אחר המתאים לתפקיד.
כאשר הבקשה הוגשה על ידי הנושים, בית המשפט מפעיל את סמכותו בזהירות, מכיוון שמינוי כונס זמני מהווה פגיעה בזכות הקניין של החייב בשלב מוקדם של הליך פשיטת רגל, ואף כדי לקבל את הבקשה, על הנושים להציג בפני בית המשפט אינדיקציה לכך שיש חשש להברחה או העלמה של נכסים על ידי החייב, ואף בית המשפט ישקול האם ישנה דרך פחות קיצונית כדי להגן על הנכסים.
מינוי זמני למשך שלושה חודשים
על פי סעיף 13 לתקנות פשיטת הרגל, רשאי בית המשפט למנות כונס זמני לנכסי החייב על פי בקשת הנושים, החייב, או הכונס הרשמי, ובנסיבות מיוחדות גם ללא בקשה. סעיף 15(א) קובע כי לא יתמנה אדם ככונס זמני אלא אם כן הודיע לבית המשפט על הסכמתו לכך. על פי סעיף 15 (ב) בית המשפט רשאי לקבוע בצו המינוי את סמכויותיו ואת תפקידיו של הכונס הזמני, כאשר תוקף המינוי יהיה לתקופה של שלושה חדשים, אולם בית המשפט יכול להאריך את תוקף המינוי לתקופות נוספות שלא יעלו על שלושה חדשים.
מהם חובותיו של הכונס הזמני?
כונס זמני שאינו הכונס הרשמי חייב למסור לבית המשפט ערובה להבטחת אחריותו לנכסים שהוא ממונה עליהם ולכל מידע שיגיע אליו בקשר לנכסים. עליו להגיש את חשבונותיו בפרקי זמן ובאופן שיקבע בית המשפט, עליו לשלם את הסכום המגיע מהנכסים והוא אחראי לכל הפסד שנגרם לרכוש, עקב הפרת חובתו.
במקרה שהכונס הזמני, לא מילא את חובותיו, רשאי בית המשפט להורות על עיקול נכסיו ומכירתם ועל שימוש בדמי המכירה לסילוק כל סכום המגיע ממנו, או לכיסוי כל הפסד שגרם, ויתרת דמי המכירה תימסר לכונס הזמני. לאחר שיסיים את תפקידו ימסור הכונס הזמני לבית המשפט דין וחשבון על פעולותיו, כולל דין וחשבון כספי.