פשיטת רגל ללא נכסים למימוש, כיצד מתבצע ההליך?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מטרת הליך פשיטת רגל היא למכור ולחלק לנושים את נכסי החייב הניתנים למימוש ובכך לפרוע את החובות. בדרך כלל לחייב שמגיש ביוזמתו בקשת פשיטת רגל אין נכסים הניתנים למכירה ולכן אין לו ממה להיפרד, והוא פותח בהליך כדי לקבל הגנה מפני הנושים בדרך של עיכוב הליכים משפטיים המתנהלים נגדו ופתיחת דף כלכלי חדש בעתיד.
כאשר חייב מתייצב בבית המשפט ואין לו נכסים שניתן להיפרע מהם, הוא יוכל לקבל צו הפטר מותנה, ולפתוח דף חדש ולסיים עם חובותיו בתוך זמן קצר, תוך התחייבות לעמוד בצו תשלומים חודשיים על פי יכולתו הכלכלית. אם החייב יעמוד בכל התנאים שהציב בית המשפט, הוא עשוי לקבל בתום תכנית הפירעון, הפטר מלא וחלוט מחובותיו.
מהם שלבי הליך פשיטת רגל ללא נכסים?
הכרזה על פשיטת רגל מתבצעת על ידי חייבים אשר נקלעו לקשיים כלכליים וצברו חובות והתחייבויות כספיות שאינם מסוגלים לשלם. את הבקשה לפתיחת ההליך רשאים להגיש החייבים או הנושים, כאשר היתרון הטמון בכל הליך הוא האפשרות לקבל מבית המשפט לאחר עמידה בתנאים של תכנית הפירעון צו הפטר המוחק את יתרת החוב.
לאחר שהוגשה בקשת פשיטת רגל על ידי החייב או הנושה, רשאי בית המשפט לתת צו כינוס להגנת הנכסים. מהרגע שניתן הצו, כל ההליכים נגד החייב מעוכבים, כך שהנושים אינם יכולים לגבות את חובם בעצמם או באמצעות הליכי הוצאה לפועל, או לפתוח בהליכים משפטיים נגד החייב ללא אישור בית המשפט. עם מתן צו כינוס נכסים ממנה בית המשפט מנהל מיוחד לטיפול בהליך ומטיל מספר חובות ומגבלות על החייב, כגון: צו תשלומים חודשיים, הגשת דו"חות למנהל מיוחד על מצבו הכלכלי, צו עיכוב יציאה מהארץ וכדומה.
מימוש נכסי החייב לצורך פירעון חלקי
במסגרת מימוש נכסי החייב, הנאמן מוכר ומפרק את הנכסים, בפיקוח הכונס הרשמי ובית המשפט, לצורך פירעון חלקי של החובות באמצעות תשלום דיבידנד לנושים, פרט לנכסים החיוניים לצרכי החייב ומחייתו שאינם ניתנים למימוש.
נכסים שניתן למכור ולחלק כוללים נכסים שמצויים בבעלותו של החייב מתחילת הליך פשיטת הרגל ונכסים שרכש או שניתנו לחייב עד להפטר, במגבלות מסוימות גם כספי קופת גמל וכספי תכנית חיסכון ניתנים למימוש, וכן זכויות רכושיות כגון זכות בחוזה או חוב שצד שלישי חייב לו, נכסים ניידים שהיו בתחילת ההליך בהחזקתו או בשליטתו לצורך עיסוקו של החייב ועוד.
מימוש דירת מגורים של חייב
דירת המגורים של חייב ובני משפחתו הגרים עמו זוכה למעמד מיוחד והיא אינה יכולה להימכר במסגרת ההליך אלא באישור בית המשפט. כדי שהנאמן יוכל לממש דירת מגורים, עליו להגיש בקשה לבית המשפט, שהוא בעל שיקול דעת נרחב האם להורות על מכירת דירה המשמשת למגורים והוא אף רשאי להורות שהיא לא תימכר במסגרת ההליך.
כדי למכור דירה או בית המשמשים את החייב ובני משפחתו למגורים, יש להוכיח בפני בית המשפט כי לאחר המכירה תהיה להם קורת גג סבירה למגורים או שיינתן להם סידור חלופי, באמצעות מקום חלופי, תשלום דמי שכירות או פיצויים או בדרך מקובלת אחרת. במסגרת קבלת ההחלטה למכירת דירת מגורים בית המשפט עשוי לשקול האם יש אפשרות לפרוע את החוב בדרך פחות דראסטית, האם בידי החייב להשיג קורת גג חלופית לאחר המכירה, מהם מקורות הכנסת המשפחה, רכוש ואמצעים עומדים לרשותה ועוד.