ביטול צו כינוס בעקבות הסדר פשרה, מה המשמעות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
בעקבות בקשת פשיטת רגל, ביוזמת החייב או הנושים, מוציא בית המשפט צו כינוס לנכסי החייב, וממנה מנהל מיוחד לטיפול בהליך. לאחר מתן הצו, נכסי החייב עוברים לפיקוח הכונס הרשמי, ועל החייב מוטלים חובות ומגבלות, כולל עמידה בצו תשלומים חודשי, צו עיכוב יציאה מהארץ, הגשת דוחות תקופתיים וכדומה.
ביטול צו כינוס עקב ניצול לרעה
ביטול צו כינוס מהווה את סיום הליך פשיטת רגל, עקב הגעה להסדר עם הנושים, או עקב ביטול הכרזת פשיטת רגל. בית המשפט רשאי לבטל את צו הכינוס אם השתכנע כי לא היה צריך להכריז על החייב כפושט רגל, אם חובותיו נפרעו במלואם, או אם סבר כי החייב ניצל לרעה את הליכי פשיטת הרגל, בשל אי עמידה בצו התשלומים או צבירת חובות חדשים שלא בתום לב.
סעיף 55 לפקודת פשיטת רגל, קובע כי בית המשפט המחוזי אשר דן בעניינו של החייב, רשאי לבטל ולסרב לבקשה עבור פתיחת ההליך, אם סבר כי החייב אינו זקוק לאישור הבקשה, וכל מטרתו היא לנצל לרעה את ההליך אשר נועד בין היתר גם לשרת ולמנף את האינטרסים הכלכליים שלו. משמעות הדבר היא שהליך פשיטת הרגל יסתיים ובקשת החייב להכרזתו כפושט רגל תימחק.
בהתאם לכך צו הכינוס יבוטל ויחזור למצבו טרם הפתיחה בהליכים. החייב לא יהיה מצוי עוד במצב שבו ההליכים נגדו מעוכבים, והנושים יוכלו לנקוט נגדו הליכי גבייה, באמצעות הוצאה לפועל ובית המשפט. גם התחייבויותיו במסגרת הליך פשיטת הרגל ייחשבו לבטלות והוא ישוב למסגרת המשפטית שבה היה טרם פתיחה בהליכים.
ביטול צו כינוס עקב הסדר נושים
החייב יכול להגיע להסדר נושים טרם התחיל הליך פשיטת רגל, ולפני שניתן צו כינוס נכסים. משמעות הדבר היא שעל החייב לא יוטלו חובות והגבלות המוטלות במסגרת הליכי פשיטת רגל, והזמן עד לקבלת פטור מיתרת החובות יתקצר משמעותית.
כדי שהסדר נושים יקבל את אישור בית המשפט לפני שניתן צו כינוס, נדרש החייב לשלם חלק נכבד מחובותיו, המהווה תנאי השונה מהתנאים לקבלת צו הפטר. במקרה שבית המשפט או הנושים לא אישרו את ההצעה להסדר, החייב רשאי להגיש בקשת פשיטת רגל ולפתוח בהליך, ובזמן פשיטת רגל אסור לחייב להגיע לפשרה עם הנושים שלא במסגרת ההליך.
במסגרת הליכי פשיטת רגל, ניתן צו כינוס לנכסי החייב. צו כינוס מעביר את הנכסים לפיקוחו של הכונס הרשמי, עד אשר יתברר אם החייב יגיע לפשרה או להסדר עם הנושים, או אם תוכרז הכרזת פשיטת רגל. החייב רשאי להגיע להסדר נושים לאחר שניתן הצו, כך שביצוע ההסדר מבטל את כל ההגבלות והחובות המוטלים על החייב ומהווה דרך לסיים את הליך פשיטת רגל.
לאחר קבלת אישור ההסדר על ידי בית המשפט, החייב יהיה פטור מתשלום יתרת חובותיו, כמו במקרה של מתן צו הפטר. צו הפטר מבטל את פשיטת הרגל, כך שהחייב יכול להמשיך בחייו עם פתיחת דף חדש ונקי מחובות עבר, ותוך הגנה משפטית מכל תביעה עתידית שיכולה להיות מוגשת נגדו על ידי הנושים עבור החובות שנסגרו.