פשיטת רגל במסלול מקוצר, למי ההליך מיועד?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5 |
ההליך המקוצר של פשיטת רגל לפי הרפורמה החדשה מיועד לאנשים פרטיים או בעלי עסקים שמעוניינים לקבל הגנה משפטית מלאה מפני הנושים ולמחוק כל חובותיהם בתוך זמן קצר יחסית של 18 חודשים.
ההליך המקוצר הוא פתרון חלופי עבור חייבים שנמצאים במשך שנים בהליכי הוצאה לפועל ובהליך איחוד תיקים ושאינם מסוגלים לעמוד בצו התשלומים. במסגרת ההליך המקוצר החייבים עשויים לקבל הפטר גם אם הם בעלי נכסים ורכוש, וגם אם יצרו חובות שלא בתום לב ואף הבריחו נכסים.
במסלול המקוצר של פשיטת הרגל ניתן לקבל עיכוב הליכים וביטול עיקולים והגבלות תוך 24 שעות בכל התיקים הפתוחים בהוצאה לפועל, ניתן לפתוח ולנהל חשבון בנק עם הוראות קבע וכרטיסי חיוב, ואף לעבוד כעוסק מורשה ולצאת מהארץ בכפוף לתנאים שקבע בית המשפט.
כדי להתחיל בהליך יש להגיש בקשה לצו כינוס והכרזה על פשיטת רגל במשרדי הכונס הרשמי בהתאם למקום מגורי החייב. החייב צריך להיות בן 18 ומעלה, עליו להיות תושב ישראל, לנהל עסקים בארץ, או חבר בשותפות שניהלו עסקים בישראל. בקשת פשיטת הרגל מוגשת לכונס הרשמי בצירוף קבלה על תשלום אגרה.
לאחר שהכונס הרשמי בוחן את הבקשה ועורך חקירה ראשונית, הוא מצרף את עמדתו לגבי צו כינוס, והבקשה מוגשת לבית המשפט המחוזי. בהתאם להמלצת הכונס הרשמי יחליט בית המשפט המחוזי האם להוציא צו כינוס לנכסי החייב.
קביעת תכנית פירעון על פי יכולתו של החייב
במסגרת ההליך מורה בית המשפט על עיכוב ההליכים נגד החייב ונערך כינוס של כל רכושו. בית המשפט קובע דיון בבקשת החייב בעוד שישה חודשים מיום מתן צו הכינוס. לאחר 18 חודשים, כונס הנכסים או המנהל המיוחד מגישים תכנית פירעון חובות על פי מידותיו ויכולתו של החייב. אם החייב עומד בתכנית הוא יכול לקבל צו הפטר עם תום התקופה שנקבעה מראש.
במהלך תקופה זו, מתקיימת אסיפת נושים במשרדי הכונס הרשמי ושם רשאים הנושים להביע את עמדתם בעניין ההליך וחלוקת רכושו, וכן ניתנת לחייב אפשרות להציע הסדר פשרה. לאחר מכן הרכוש נמכר והופך לכסף מזומן אשר נצבר בקופת הכינוס, והכספים מחולקים לכל אחד מהנושים.
כשבועיים לפני הדיון בבית המשפט מגיש הכונס הרשמי חוות דעת מפורטת הכוללת את ממצאי החקירה ואת הנסיבות אשר הובילו את החייב לצבירת החובות. הכונס מפרט את הליכי ההוצאה לפועל שננקטו נגד החייב, ואת החלטות הנושים באסיפה. בנוסף הכונס מציין את עמדתו בעניין החייב לרבות פירוט חובותיו, נכסיו, שיתוף הפעולה מטעמו וההליכים שיש לנקוט כנגדו.
לדיון בבית המשפט מוזמנים החייב, הנושים, הכונס הרשמי, הנאמן והמנהל המיוחד. במסגרת הדיון רשאי כל אחד מהצדדים לטעון את עמדתו בעניין ההליך ובית המשפט שוקל טענות אלו בהחלטתו. בתום הדיון בית המשפט רשאי לדחות את הבקשה, להכריז בצו שהחייב פושט רגל, או לקבוע כי מיד לאחר הכרזת החייב פושט רגל יינתן לו הפטר לאלתר.
בתום חלוקת הכספים ניתן לחייב צו הפטר, הקובע כי כל חובותיו טרם הליך פשיטת הרגל נמחקים בכפוף לכללים הקובעים בחוק. מלבד חובות שההפטר אינו חל עליהם, כולל: חובות המגיעים לפי התחייבות להימנע מעבירה או המגיעים למדינה בשל קנס. חובות שנוצרו במרמה שהחייב היה שותף לה או שהשיג ויתור עליהם במרמה, וחובות לפי פסק דין בתובענת מזונות.