הסדר נושים לאחר צו כינוס, מה התנאים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
לאחר שבית המשפט הוציא צו כינוס לנכסי החייב, יכול חייב להגיע להסדר עם הנושים. אם ההסדר יאושר על ידי הצדדים ויקבל תוקף משפטי, החייב לא יהיה צריך לשלם את יתרת חובותיו, בדומה למתן צו הפטר.
סעיף 33 לפקודת פשיטת רגל קובע כי לאחר מתן צו כינוס, אם החייב מעוניין להציע פשרה לפירעון חובותיו או להגיע להסדר עם הנושים, עליו להגיש לכונס הרשמי, בזמן שיקבע הכונס, הצעה בכתב המפרטת את תוכן הפשרה או ההסדר ואת פרטי הערובות שהוא מציע.
הגשת הצעה למנהל המיוחד
חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל יכול להגיע להסדר פשרה עם הנושים בשלושה מועדים: לפני שניתן צו כינוס, לאחר שניתן צו כינוס ולאחר הכרזת פשיטת רגל. כדי לקדם את ההסדר לאחר צו כינוס, החייב נדרש לפנות אל המנהל המיוחד, או לכונס הרשמי אם לא מונה מנהל מיוחד, ולהגיש הצעת פשרה או הסדר נושים.
בהצעה נדרש החייב לפרט מהו אחוז החובות שהוא מתכוון לשלם לנושים במסגרת הפשרה, מהו מועד התשלום המוצע, ואם הוא מתכוון לשלם את החוב בתשלומים, מהו מספר ושיעור התשלומים, ומהן הערובות לצורך הבטחת התשלום.
כינוס אסיפת נושים לדיון בהצעה
לאחר הגשת ההצעה, ישלח המנהל המיוחד לנושים, העתק של ההצעה ותסקיר המפרט את חובות החייב, נכסיו, את התנהלותו לאורך ההליך ועמדתו לגבי ההצעה. ויצרף זימון לאסיפת נושים לדון בהצעה.
במסגרת אסיפת הנושים, יוכלו המשתתפים להשמיע את טענותיהם, לנהל משא ומתן, וכל נושה יוכל להצביע האם הוא מסכים או מתנגד להצעה. בתום האסיפה, יכולים הנושים לקבל אותה בהחלטה מיוחדת, על פי רוב מספרי של הנושים שהשתתפו בהצבעה, אשר מחזיקים 75% ומעלה מערך תביעות החוב, ולאחר שאישר בית המשפט את ההצעה, היא תחייב את כולם, גם את המתנגדים לה.
אם הצעת הפשרה אושרה באסיפת הנושים, המנהל המיוחד יגיש אותה לבית המשפט, כדי לקבוע מועד לדיון בה. במקרים מיוחדים, רשאי בית המשפט לאשר את הצעת החייב, גם אם באסיפת הנושים החליטו רוב מנין התובעים הנוכחים והמצביעים, שבידם יותר ממחצית ערך החובות המיוצג בהצבעה, ולא רק במקרה של 75% ומעלה.
אישור ההצעה בבית המשפט
מטרת הדיון היא להשמיע בפני בית המשפט את עמדתו של המנהל המיוחד, את עמדתו של הכונס הרשמי ולמסור דוח המפרט את התנהגותו של החייב בהליך, כולל עמידה בצו התשלומים החודשיים, הגשת דוחות ומידת תום הלב בהתנהלותו מול הגורמים הרלוונטיים. אם כל הנושים נתנו את הסכמתם להצעת הפשרה, ניתן לבקש אישור מבית המשפט להסדר ללא דיון.
בית המשפט רשאי לאשר את ההצעה אם סבר כי יש בה תועלת לציבור הנושים, או להתנות אותה בתנאים נוספים, כמו מתן ערובות נוספות לביצועה, או לדחות אותה, אם סבר כי אין מדובר בהצעה הוגנת, או שהחייב אינו פעל בתום לב, לכן אין לקבל את הצעתו.
הסדר נושים שאושר על ידי בית המשפט פוטר את החייב מכל תביעת חוב בהליכי פשיטת רגל, כאילו קיבל צו הפטר, מלבד חובות שהפטר אינו חל עליהם, שהם קנסות, חובות שנוצרו במרמה וחוב מזונות. לאחר קבלת האישור, החייב ייחשב מבחינה משפטית, כמי שלא עבר הליך פשיטת רגל, ולכן לא יחולו עליו הגבלות על תחומי עיסוק החלות בפשיטת רגל ונשארות בתוקף גם לאחר מתן הפטר.