מהן הפעולות למימוש נכסים בפשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
במסגרת הליכי פשיטת רגל, לאחר מתן צו כינוס, הנאמן מוכר את נכסי החייב הניתנים למימוש לצורך פירעון חלקי של החובות, למעט נכסים מוגנים הנשארים ברשות החייב, כמו: צרכי אוכל, תשמישי קדושה, בגדים וחפצים המשמשים לצורך פרנסתו. כתוצאה מהמימוש, הנאמן מחלק לנושים דיבידנד, שהוא החלק היחסי מהחוב בעת פירעון החובות, וכל אחד מהנושים מקבל חלק יחסי מהחוב שהחייב חב לו.
הנאמן הוא בעל תפקיד שמונה על ידי בית המשפט לאחר הכרזת פשיטת רגל, לצורך ניהול, מימוש וחלוקת נכסי החייב לטובת פירעון חלקי של חובותיו. החייב נדרש לפעול בתום לב ולשתף פעולה עם הנאמן בעת מימוש נכסיו. אי שיתוף פעולה מצד החייב עם פעולות הנאמן ויתר הגורמים הרלוונטיים, עלול להיחשב כניצול לרעה של ההליך ולהביא לביטולו.
פיקוח על עבודת הנאמן בעת מימוש נכסים
פעולות הנאמן לכינוס נכסים נמצאות תחת פיקוח של הכונס הרשמי ובית המשפט. הכונס הרשמי הוא יחידה באגף האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי במשרד המשפטים, המופקד על הטיפול בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל. הכונס רשאי למנות בעלי תפקיד מטעמו, והוא אחראי על חקירת חייבים, הגשת דו"חות ועמדות לבית המשפט בעניינם של חייבים, ופיקוח על בעלי התפקידים, כולל הנאמן.
כל נכסי החייב ניתנים למימוש ולחלוקה, למעט נכסים מוגנים הנשארים ברשותו. ניתן לממש רכוש, כספים ומקרקעין ששייכים לחייב מתחילת הליכי פשיטת הרגל עד למתן צו הפטר, או ביטול ההליכים על ידי בית משפט.
הנאמן רשאי לפדות כספים מתכנית חיסכון וקופת גמל שטרם הגיע מועד פדיונן, בכפוף להסכמת כונס הרשמי, ואף ניתן למכור את דירת מגורי החייב, אולם לא ניתן לפנותו ממנה, בהתאם לסעיף 86 לפקודת פשיטת רגל, המבקש להבטיח תנאים מינימליים של קיום בכבוד לפושט הרגל ובני משפחתו התלויים בו.
תפיסת פנקסים ומסמכים
הפעולות למימוש הנכסים כוללות תפיסת נכסים. במסגרת פעולה זו, הנאמן רשאי לקחת את הפנקסים והמסמכים וכל נכס מנכסי החייב שניתן למסירה ביד. כמו כן, הנאמן רשאי לקחת נכסים המצויים בידי צד שלישי, כגון: גזבר, עובד, בנקאי ועורך דין שלו, כאשר אי מסירת נכס לנאמן מהווה עבירה. על פי הוראת בית המשפט ניתן לתפוס נכסים, גם אם יש צורך לפרוץ למקום שבו הנכס אמור להימצא, ואף ניתן להוציא צו חיפוש מבית משפט לביצוע על ידי שוטר או פקיד בית משפט כדי לאתר נכס מוסתר.
ויתור על נכסים מכבידים
באישור בית המשפט, רשאי נאמן לוותר על נכס מכביד, כגון: מקרקעין העמוסים תנאים מכבידים, מניות של חברות שלא נפרעו, חוזים ללא רווח, ונכס שלא ניתן למכור אותו מכיוון שהוא מחייב את המחזיק בו לבצע פעולה מכבידה או לשלם כסף. כדי לממש את הנכסים, יכול הנאמן למכור אותם במכירה פומבית או כחוזה פרטי. הנאמן רשאי להעביר את כל הנכסים לאדם אחד או למכור אותם בחלקים. באישור הכונס, רשאי הנאמן לנהל את עסקו של החייב, כדי לפרק ולמכור אותו ביעילות. הנאמן יכול לפתוח בכל הליך משפטי הנוגע לנכסי החייב ואף רשאי למנות את החייב להיות מפקח על ניהול נכסיו או לעזור בכל דרך אחרת בניהול הנכסים.