אילו תשלומים מגיעים לחייב בפשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל עשוי להיות זכאי לקבל הקצבות של כספים מתוך נכסיו, או מתוך השכר שהוא מרוויח מעבודתו, לצורכי מחייה בכבוד. הנאמן או החייב רשאים לבקש מבית המשפט לתת הקצבות כספיות מתוך הנכסים או ההכנסות האחרות, כדי שהחייב ובני משפחתו התלויים בו יוכלו לחיות בכבוד, ואף החייב יכול לקבל תשלום כתמורה לשירותיו במימוש נכסיו.
סעיף 127 לפקודת פשיטת רגל, קובע כי ברשות ועדת הביקורת, יכול הנאמן לתת לחייב הקצבות מתוך נכסיו למחייתו ולמחיית משפחתו או כתמורה בעד שירותיו בפירוק נכסיו, אולם בהתקיים תנאים מסוימים, רשאי בית המשפט להפחית את ההקצבה.
במסגרת הליך פשיטת רגל, הנאמן מוכר את נכסי החייב לצורך פירעון חלקי של חובותיו. הנאמן, בפיקוח הכונס הרשמי ובית המשפט, מוכר ומפרק את הנכסים ומשלם מהתמורה שהתקבלה, דיבידנד לנושים. החייב נדרש לשתף פעולה עם הנאמן במימוש נכסיו, ואי שיתוף פעולה עלול להיחשב כניצול לרעה של ההליך ואף להביא לביטולו.
עם מתן צו הכינוס בית המשפט קובע צו תשלומים שאותו החייב נדרש לשלם מדי חודש לטובת פירעון חובותיו לנושים. התשלום נקבע בהתאם להכנסות והוצאות החייב ובני משפחתו ופוטנציאל השתכרותו. עם זאת, בחישוב התשלום, זכאי החייב לקבל תקציב הוצאות כולל הדרוש לו ולבני משפחתו למחיה בכבוד, כדי שיוכלו לנהל במסגרת התקציב את חייהם בהתאם לצרכיהם.
חובה להשאיר בידי החייב סכום מינימלי הקבוע בחוק
בעת קביעת צו התשלומים לא ניתן לזקוף את כל השכר לטובת קופת הכינוס, ויש להשאיר בידי החייב סכום מינימלי הקבוע בחוק, שאותו לא ניתן לעקל או לשעבד. גובה הסכום משתנה בהתאם לגובה השכר ולמצבו המשפחתי של החייב, ומחושב באחוזים מסכום בסיסי שנקבע בתקנות הביטוח הלאומי.
גם כאשר החייב אינו עובד, והכנסותיו מתקבלות מביטוח לאומי, כמו: דמי אבטלה, קצבת נכות או כל הכנסה אחרת שאינה שכר, לא ניתן לעקל את מלוא הסכומים שהוא מקבל, אלא חובה להשאיר בידיו את הסכומים הקבועים בחוק.
סעיף 111(א) לפקודת פשיטת רגל, קובע כי בית המשפט רשאי על פי בקשת הנאמן, להחליט כי החייב נדרש לשלם לנאמן תשלומים חודשיים לצורך פירעון חובותיו לנושים, במועדים ובתנאים שיקבע, בהתאם לגובה ההוצאות וההכנסות של החייב ובני משפחתו.
הקצבת סכומים לחייב ובני משפחתו
בית המשפט רשאי להקציב לחייב סכומים למחייתו ולמחיית התלויים בו, מתוך משכורת, שכר או הכנסה אחרת שהוא זכאי לה, ובלבד שהסכומים שייוותרו בידי החייב לא יפחתו מהסכום הפטור מעיקול ומתפיסה לפי חוק הגנת השכר.
בית המשפט יכול לפי בקשת החייב או הנאמן לאשר לשלם לחייב מתוך הכספים המגיעים לנאמן, סכומים נוספים, כפי שייראה לו צודק. אם החייב זכאי למשכורת, לשכר או להכנסה אחרת, ולא ציית לצו, רשאי בית המשפט להורות למי שמשלם אותם לחייב, להעבירם ישירות לנאמן או לכונס הרשמי.