כיצד הליך הבראת חברות יכול למנוע פירוק?
דרגו את המאמר |
|
כאשר חברה מגיעה למצב של חדלות פירעון ואינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה הכלכליות, עומדות בפניה שתי אפשרויות - פירוק או הבראה. הבראת חברות היא הליך החל על תאגידים אשר נקלעו לקשיים פיננסיים ואף למצבים קיצוניים של משברים עסקיים, באמצעות הקפאת הליכים ותכנית לצמצום ההפסדים עד שיקום, כאשר בסוף ההליך ממשיך התאגיד להתקיים כעסק רווחי ויעיל.
הליך הבראת חברות יכול להוות חלופה מוסכמת על פני פירוק חברות וכינוס נכסים. להבדיל מהליך פירוק, במקום לחלק לנושים את תמורת הנכסים, הנושים מקבלים זכויות חדשות בחברה, והתאגיד עובר תהליך הבראה כלכלית, מתוך מטרה לסיים פעילויות לא רווחיות ולהתמקד בתחומי פעילות שיאפשרו לעסק לחזור ולהרוויח בעתיד.
התאגיד יוכל להמשיך לספק פרנסה לעובדיו ולקבלני המשנה
הרעיון המרכזי בהליך הבראת חברות הוא שיש לתת הזדמנות לעסק להשתקם, לשמור על מפעל, על עובדיו ורכושו ולארגן את החזר החובות לנושים בדרך של הסדר במקום בדרך של מימוש נכסים. זאת מתוך נקודת מוצא, שהחברות יניבו תשואה רבה יותר לנושים ולכל הצדדים המעורבים, אם ימשיכו לפעול או ימוזגו לתוך חברה אחרת.
כדי להתחיל את הליך הבראה יש להגיש בקשה להקפאת הליכים, כך לא ניתן יהיה להמשיך או לפתוח בשום הליך משפטי נגד החברה אלא באישור ובתנאים שיקבע בית המשפט. צו ההקפאה יכול להינתן במעמד צד אחד של החברה עצמה, או במעמד כל הצדדים כולל הנושים. עם מתן צו הקפאה, הנושים המובטחים אינם יכולים לממש את הבטוחות שלהם, מכיוון שהכספים מופנים לצורך שיקום החברה ובכך מצטמצמות זכויות הנושים. עם זאת, הנושים המובטחים, כמו לדוגמה, עובדי החברה, יכולים לבקש הגנה הולמת.
מינוי נאמן לגיבוש תכנית הבראה
בית המשפט רשאי למנות נאמן שיהיה בעל סמכויות, המקבילות לסמכויות המפרק או הנאמן בפשיטת רגל. מחובתו של הנאמן לפעול לפי הוראות בית המשפט, ואם לא מונה נאמן, החברה עצמה הופכת לבעלת אותן סמכויות וחובות כמו של הנאמן.
השלב הבא הוא גיבוש תכנית הבראה על ידי הנאמן בהיוועצות עם הנושים. לשם כך יש להעריך את שווי החברה והיקף חובותיה ולהחליט היכן ניתן לקצץ ולקזז כדי להתחיל בשיקום, כמו כן, הנאמן פועל לאיתור משקיעים עד שיצליח להגיע להסדר קבוע עם הנושים. בעלי המניות ישתתפו בהצבעה על אישור התכנית, ובמקרים מסוימים יהפכו הנושים לבעלי חלק מהחברה, וככל שהחברה נמצאת בחובות גבוהים יותר, יקבלו הנושים אחוז גדול יותר מהון המניות שלה.
אישור תכנית ההבראה באסיפת נושים
לאחר שפורסמה התכנית לנושים, מתכנסת אסיפת נושים כדי להחליט האם ברצונם לקבל אותה. ההחלטה חייבת להתקבל ברוב של 75% מערך התביעות המיוצג בהצבעה. אם התכנית לא התקבלה באסיפה של קבוצה מסוימת, יכול בית המשפט לאשר אותה תוך כפייתה על אותה קבוצה.
אם הקבוצה היא של נושים מובטחים, יש לקבוע כי ישולם להם באופן מידי ערך החוב המובטח או תשלומים דחויים בשווי ערך החוב המובטח. בית המשפט יכול לאשר או לדחות את תכנית ההבראה לאחר שהתקבלה החלטה באסיפות הנושים, לפי מידת הצדק והישימות שלה. אישור התכנית הוא קו הסיום של הליך חדלות הפירעון ולאחריו החברה חוזרת לפעול במסגרת הדין האזרחי לצד הפעולות הנדרשות להבראתה.