בקשה לשינוי צו הפטר - באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
צו הפטר פוטר חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל, מכל החובות שקדמו למתן הצו, מלבד חובות שההפטר לא חל עליהם, כמו קנסות למדינה, חובות שנוצרו במרמה וחוב עקב אי תשלום מזונות לילדים.
ההפטר קובע כי חובותיו של החייב נמחקים עם מתן הצו ועמם גם ההגבלות שהוטלו עליו במסגרת ההליך, ובנוסף משמש הצו להגנת החייב מפני תביעות שיוגשו נגדו ביחס לחובות שנוצרו טרם נפתחו הליכי פשיטת רגל.
מאז כניסת הרפורמה החדשה בחודש ספטמבר 2013, הליכי פשיטת רגל שנפתחים לבקשת חייבים מוגבלים בזמן לארבע עד חמש שנים. כך שחייב שנקלע לקשיים כלכליים ואינו יכול לפרוע את חובותיו, יכול בתום ההליך לפתוח דף חדש בחייו הכלכליים תוך זמן קצר יחסית באמצעות קבלת צו הפטר.
סיום תשלום כלל החובות כתנאי לקבלת הפטר
בית המשפט רשאי להוציא צו הפטר מותנה הקובע כי עם התקיימותם של התנאים הקבועים בו, יופטר החייב באופן סופי מחובותיו. לפיכך נחשב הפטר מותנה למצב ביניים, שבו בית המשפט מתנה את קבלת ההפטר החלוט עד לאחר שיתקיים תהליך אחר, כמו סיום תשלום מלוא החובות.
לרוב התנאים למתן צו הפטר מותנה הם תשלומים נוספים שהחייב נדרש לשלם לאחר קבלת צו הפטר מלא, כאשר תקופת התשלומים היא עד ארבע שנים מיום מתן הצו. במידה והחייב לא ממלא אחר התנאים, רשאי בית המשפט לבטל את צו ההפטר ביוזמתו, או בעקבות בקשה לביטול הצו שהוגשה מטעם הכונס הרשמי, הנאמן או הנושים.
כל עוד לא התקיימו התנאים בצו הפטר מותנה, החייב נחשב כמי שמצוי בהליכי פשיטת הרגל, והוא נדרש לעמוד בצו תשלומים חודשיים, להגיש דוחות תקופתיים על הכנסותיו והוצאותיו וחלות עליו כל ההגבלות על פי החוק, כגון: צו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות על ניהול חשבון בנק ושימוש בכרטיסי אשראי והגבלות על מעורבות בתאגיד.
בקשה לשינוי הצו עקב שינוי במצבו של החייב
חייב אשר קיבל מבית המשפט צו הפטר מותנה ואינו יכול לעמוד בתנאים, עקב שינוי מצבו הפיננסי או הבריאותי, כתוצאה מפיטורין, ממחלה קשה, מצבירת חובות חדשים וכדומה, רשאי להגיש בקשה לשינוי הצו.
את הבקשה לשינוי צו הפטר רשאי החייב להגיש רק בחלוף שנתיים מיום שהוציא בית המשפט שדן בפשיטת הרגל את הצו הראשון, ואף במסגרת הגשת הבקשה החייב נדרש לפרט מדוע חל שינוי במצבו הכלכלי ולשכנע את בית המשפט שאין סיכוי סביר שיוכל למלא אחר הוראותיו. החייב יכול לבקש מבית המשפט לשנות את הסדר פריסת תשלומים על פי מידת המסוגלות הפיננסית הנוכחית שלו, לבקש לקבוע סכום חודשי נמוך יותר, או לשנות כל תנאי אחר שהוא אינו מסוגל לעמוד בו.
בית המשפט רשאי לקבל את הבקשה ולשנות את התנאים שקבע בצו ההפטר או בכל צו אחר שבא במקומו, באופן ובתנאים שימצא לנכון, או לדחות את הבקשה ולהשאיר את הצו על כנו. במידה ובית המשפט דחה את הבקשה, רשאי החייב להגיש בקשת רשות ערעור לשינוי צו הפטר לבית משפט העליון בתוך 30 ימים.