מהו מועד תחילתה של פשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
צו פשיטת רגל הוא צו שניתן על ידי בית המשפט המחוזי במסגרת הכרזת פשיטת רגל, וקובע כי החייב הוא פושט רגל. הצו מקנה את נכסי החייב לנאמן, והנכסים ניתנים למימוש ולחלוקה בין הנושים, למעט נכסים שלא ניתן למכור, המשמשים למחייתו ולמחיית בני משפחתו הגרים עמו.
הליכי פשיטת רגל מתחילים עם הגשת בקשה מטעם החייב או הנושה לבית המשפט המחוזי. במידה והבקשה התקבלה, ניתן צו כינוס לנכסי החייב. כונס הנכסים הרשמי, בנעליו כנאמן זמני בהליך, פועל לשם עמידה על חובותיו של החייב.
סעיף 42 לפקודת פשיטת רגל קובע כי בית המשפט יכריז בצו על חייב כפושט רגל, לאחר שניתן צו כינוס והנושים החליטו באסיפתם בהחלטה רגילה שהוא יוכרז כפושט רגל, או שלא קיבלו כל החלטה או לא נתכנסו, או שפשרה או הסדר לא אושרו תוך המועד שקבע בית המשפט, ומשעשה כך יהיו נכסי פושט הרגל ניתנים לחלוקה בין נושים ויוקנו לנאמן.
קבלת החלטה שיש להכריז על החייב כפושט רגל
אסיפת נושים היא אסיפה שאליה מוזמנים הנושים, ובמסגרתה מתקבלות החלטות שונות הנוגעות להליך פשיטת הרגל, לרבות ההחלטה שיש להכריז על החייב כפושט רגל והחלטות נוספות הנוגעות להליך. את האסיפה מכנס הכונס הרשמי או בעל תפקיד אחר כמו המנהל המיוחד או הנאמן מיוזמתו, לפי בקשת הנושה או החייב, או על פי הוראת בית המשפט, ועל החייב להתייצב לכל האסיפות.
על פי הוראות סעיף 42, לאחר שניתן צו כינוס נכסים, ניתן צו פשיטת רגל בתנאי שהתקיימה אסיפת נושים שבמסגרתה הוחלט שיש להכריז על החייב כפושט רגל, או אם התקיימה אסיפת נושים שלא נתקבלה בה החלטה או לא התקיימה אסיפת נושים. צו פשיטת רגל ניתן גם אם בקשת פשרה או הסדר אחרי צו כינוס נכסים לא אושרה.
מועד תחילתה של פשיטת רגל
סעיף 84 לפקודה עוסק בתחילתה של פשיטת רגל, וקובע כי פשיטת רגל של חייב, בין על פי בקשתו ובין על פי בקשת נושה או נושים, תתחיל בזמן שבו נעשה מעשה פשיטת רגל אשר בגינו ניתן צו כינוס נגד החייב.
אם החייב עשה מעשים של פשיטת רגל, יראו את תחילתה של פשיטת רגל, בעת שעשה את המעשה הראשון בשלושת החדשים שקדמו ליום שבו הוגשה בקשת פשיטת הרגל. העובדה שמעשה פשיטת רגל קדם לחובו של הנושה המבקש, אין בה כדי להפקיע את תוקפן של בקשת פשיטת רגל, של צו כינוס או של הכרזה.
לפיכך, תחילת הליך פשיטת רגל נחשב מהיום שבו אירע מעשה פשיטת הרגל הראשון שעשה החייב, וזה המועד הרלוונטי לצורך הקניית נכסי החייב לנאמן, והמועד רלוונטי גם למקרה שבו הנאמן מבקש לבטל העברת נכס שביצע החייב לפני פשיטת הרגל. לאחר מתן צו פשיטת רגל הנאמן רשאי לממש את נכסי החייב בפיקוח הכונס הרשמי ובית המשפט. הנאמן יכול למכור ולפרק את הנכסים של החייב אשר ניתן על פי דין לחלקם לצורך פירעון חלקי של חובותיו באמצעות תשלום דיבידנד לנושים.