פשיטת רגל בהליכי גירושין
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 1.0 מתוך 5 |
הליך פשיטת הרגל מאפשר לאדם שנקלע לחובות כלכליים ואינו יכול לעמוד בתשלומים לנושים לפתוח דף כלכלי חדש בחייו על ידי קבלת הפטר מחובותיו. הליכי פשיטת רגל שנפתחים לבקשת חייב מאז ספטמבר 2013 מוגבלים בזמן לארבע שנים וחצי. הכרזה על פשיטת רגל יכולה להשפיע על סוגיות שונות הנובעות מהליכי גירושין כמו חיובי מזונות וחלוקת רכוש.
דמי מזונות במסגרת הליכי פשיטת רגל
דמי מזונות מהווים תשלום חודשי המשולם על ידי החייב לילדים ובמקרים רבים גם לאישה, ומטרתם להבטיח את קיומם ומחייתם של הזכאים. מכיוון שהמזונות שנפסקים משמשים לצורך קיומם של התלויים בחייב ובלעדיהם עומד קיומם בסיכון, נקבעו כללים ייחודיים הנוגעים לאופן שבו יגבו מזונות מחייב המצוי בהליכי פשיטת רגל.
חוב מזונות שנוצר לפני שניתן צו כינוס נחשב לחוב בר תביעה בפשיטת רגל, על כן קיימת אפשרות להגיש תביעת חוב ולתבוע את חוב המזונות שהצטבר עד למועד מתן צו הכינוס. חוב מזונות נחשב לחוב בדין קדימה, ובעל עדיפות ביחס לנושים אחרים במסגרת חלוקת נכסי החייב. חוב מזונות אינו חוב שניתן בגינו הפטר, על כן גם אם החייב קיבל הפטר מחובותיו, הוא יהיה מחויב לפרוע את חוב המזונות שצבר.
מזונות שוטפים שמועד תשלומם הוא לאחר מועד צו הכינוס ניתן לקבל באמצעות הגשת בקשה לקצבת מזונות בבית המשפט, על פי סעיף 128 לפקודת פשיטת הרגל. בית המשפט פוסק את שיעור המזונות, לאחר שבוחן את הבקשה ומאזן בין זכות הילדים והאישה למזונות, לבין זכותם הקניינית של יתר הנושים לקבל את כספם, וקובע את הסך החודשי השוטף שישלם החייב למזונות.
חלוקת רכוש בהליכי פשיטת רגל
בהליך פשיטת רגל כלל נכסי החייב מוקנים לנאמן, ולעתים קרובות איום בפשיטת רגל הוא אסטרטגיה בהליכי גירושין, מכיוון שההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין בני זוג באמצעות העלמה או הברחת נכסים וחיוב במזונות. הליך פשיטת רגל נועד לחלק נכסים באופן שווה בין נושים שאינם נושים מובטחים, ולכן מעוגנים בחוק מספר אמצעים להתמודדות עם בן זוג שמנסה לנצל את ההליך לרעה.
הוראות פשיטת רגל קובעות כי יחול הכלל של ביטול הענקות, שמטרתו למנוע הברחת נכסים. סעיף 96 לפקודה מפרט שורה של מקרים שבהם העברות רכוש שבוצעו על ידי חייבים נחשבות להעברות בטלות, וגם העברות שנעשו בין קרובי משפחה. על פי הוראות סעיף זה הענקה שבוצעה בידי חייב שהעניק נכסים ולאחר שנתיים אך פחות מעשר שנים ממועד מעשה פשיטת רגל, היא חסרת תוקף כלפי הנאמן, אלא אם הוכח שהיה ביכולתו של החייב לפרוע את החוב גם ללא הנכס.
החוק מאפשר לרשויות להתחקות אחר נכסים שהחייב ניסה להבריח באמצעות הליכי גירושין, במקרה שלחייב אין נכסים נוספים שיכולים לסייע בסילוק החוב, אם הוא קבוע ומוגדר ולא ניתן לערעור, אם הנכסים הועברו ללא תמורה, ובמקרה שבין העברת הנכסים ועד מועד יצירת החוב לא חלפו למעלה משלוש שנים. כאשר מדובר בגירושין ללא חוזה או הסכם ממון מוסדר, מתחלקים בין הצדדים כל הנכסים, הרכוש והמשאבים שנצברו במהלך החיים המשותפים. בעת פשיטת הרגל בית המשפט נדרש לבקר את מידת הנכונות ואמיתות פשיטת הרגל ואת מידת תום לב של החייב.
פשיטת רגל במהלך הגירושין מעלה לא אחת חשד על התנהלות במרמה, בעיקר כאשר מדובר בעסק שבבעלות אחד הצדדים. במקרים רבים, יבדוק עורך הדין את אמיתות פשיטת הרגל כדי לשלול מצבים שבהם בעל העסק מעוניין להסתיר את רווחיו, כדי לא לחלוק אותם עם הצד השני במעמד הגירושין. זאת באמצעות בדיקת תכנית עסקית וצורת הקמת העסק מלכתחילה, התנהלות העסק, הרווחים, ותק העסק והסיבה לבקשת פשיטת הרגל.