חלוקת נכסי חייב לנושים בפשיטת רגל: אילו נכסים אינם ניתנים לחלוקה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הליך פשיטת רגל הוא מצב משפטי שמכיר באי יכולתו של החייב לעמוד בחיובים אשר נטל על עצמו ולשלם את חובותיו לנושים. כאשר מכריז בית המשפט על חייב כפושט רגל, מוקנים כל נכסי החייב לנאמן, במסגרת כינוס נכסים אשר מממש אותם לצורך פירעון החובות לנושים. בתום ההליך, מוציא בית המשפט לחייב צו הפטר מחובותיו והוא רשאי לפתוח דף כלכלי חדש בחייו ולנסות לשקמם.
על פי סעיף 85 לפקודת פשיטת הרגל נכסי החייב יכללו כל נכס השייך או המוקנה לחייב, מתחילת פשיטת הרגל לשלב הענקת ההפטר. פדיון כספים המגיעים לחייב מקופת גמל דורש אישור של בית המשפט, אשר יכול לאשר פדיון שכזה רק במקרה שטרם הגיע המועד לתשלום כספי קופת הגמל כקצבה. הנאמן רשאי לפדות כספים מתכנית חיסכון שטרם הגיע מועד פדיונה, בהסכמת כונס הנכסים הרשמי. גם בית המשפט וגם כונס הנכסים הרשמי, חייבים לתת לפושט הרגל הזדמנות לטעון נגד אישור פדיון הכספים מקופת הגמל או מתכנית החיסכון.
לנאמן מוענק הכוח לממש אופציה שקיימת לחייב בתקופה שבין מתן צו כינוס לבין מתן ההפטר. כמו כן ניתנים לחלוקה רכוש שנחזה להיות בבעלות חייב בפשיטת רגל, מכיוון שהיה בהחזקתו או שליטתו לצורך משלח ידו. כל זה, בהסכמת הבעלים האמתי של הרכוש, וכל עוד אותם מיטלטלין אינם נשוא תביעה קיימת או עתידית נגד פושט הרגל.
אילו נכסים אינם ברי חלוקה?
סעיף 86 לפקודת פשיטת רגל קובע מהם נכסים שאינם ברי חלוקה. על פי סעיף זה נכסי פושט הרגל המשמשים למחייתו ולמחיית בני משפחתו הגרים עמו אינם ברי חלוקה, כולל: מוצרי מזון לתקופה סבירה, פרטי לבוש, מיטות, כלי מיטה, כלי אוכל, כלי מטבח וכלי בית אחרים חיוניים, תשמישי קדושה. פריטים אלה אינם ברי חלוקה כל עוד מדובר בנכסים המשמשים את החייב ובני משפחתו הגרים עמו. במקרה שמדובר בכמויות מסחריות של נכסים בקטגוריות כמו למשל, מחסן המלא בכלי מטבח, ניתן יהיה לחלקם.
בנוסף לא ניתן לחלק מכונות, מכשירים, כלים, מיטלטלין ובעלי חיים שבלעדיהם אין החייב יכול להתפרנס ולפרנס את משפחתו, כל עוד השווי שלהם אינו עולה על סכום מסוים שנקבע. אם הפושט רגל נכה, כל נכס הנחוץ לו עקב נכותו לא יחשב כבר חלוקה.
לא ניתן לפנות חייב מדירת המגורים שלו
כאשר חייב בפשיטת רגל הוא הבעלים או החוכר לדורות של הדירה, וזכותו בנכס רשומה, חל סעיף 33 לחוק הגנת הדייר ופושט הרגל הופך לדייר מוגן. ניתן אמנם למכור את דירת מגורי החייב, אולם לא ניתן יהיה לפנות את פושט הרגל ממנה. מצב זה בדרך כלל יהפוך את מכירת דירת מגורי פושט הרגל ללא כדאית. במידה ופושט הרגל אינו בעל זכות רשומה בדירה, חל סעיף 86א לפקודת פשיטת הרגל, המאפשר את מכירת דירת המגורים ואף את פינוי פושט הרגל ובני ביתו ממנה. עם זאת, הסעיף מתנה את הפינוי בכך שיסופק לפושט הרגל ובני משפחתו הדרים עמו דיור חלופי- באמצעות דירה חלופית או כסף.
המשפט בישראל אינו מותיר את פושט הרגל ברחוב, ללא לבוש ורעב לפת לחם. סעיף 86 לפקודת פשיטת הרגל מבקש להבטיח תנאים מינימאליים של קיום בכבוד לפושט הרגל ובני משפחתו. כך, נכסים הדרושים לקיום כמו מזון ולבוש לא יחולקו, וכך גם לגבי הנכסים המשמשים לפרנסת בני הבית. כמו כן כולל החוק הגנה מיוחדת על קורת הגג של פושט הרגל ובני משפחתו, באמצעות חוק הגנת הדייר וסעיף 86א לפקודת פשיטת הרגל.