www.what2do.co.il

האם החייב יקבל הפטר למרות התנגדות הנושים?

דרגו את המאמר

האם החייב יקבל הפטר למרות התנגדות הנושים?

חייב כבן 64, אב לשלושה ילדים, צבר חובות כבדים בסכום של עשרות מיליוני שקלים. לאחר שעמד בצו התשלומים ודיווח על הכנסות והוצאות כנדרש, פנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו וביקש לקבל צו הפטר על חובותיו, בטענה כי לא יוכל להוסיף עוד לקופת הכינוס. מנגד טענו הנושים כי החובות נצברו עקב מעשי זיוף ומרמה, לכן התנגדו למתן הפטר.

 

בחודש פברואר 2010, ניתן צו כינוס לנכסי החייב, על פי בקשתו עקב חובות מוצהרים בסכום כולל של 14,600,000 שקלים, ל - 45 נושים. על החייב הושת צו תשלומים בסך של 1,000 שקלים לחודש. לאחר כשנה הוכרז החייב כפושט רגל, מונה נאמן על נכסיו והוגשו נגדו 19 תביעות חוב בסכום כולל של 15,591,000 שקלים.

 

החייב טען כי הוא עובד בשתי משרות כדי לכסות את החובות

 

בחלוף שלוש שנים וחצי מתחילת הליך פשיטת רגל, הגיש החייב בקשה למתן הפטר. החייב ציין כי במהלך תקופה זו עמד בחיוביו, שילם את צו התשלומים ודיווח על הכנסותיו והוצאותיו כנדרש. עוד הוסיף כי למרות גילו המתקדם, הוא עובד בשתי משרות, אך בכל מקרה לא יוכל לפרוע את חובותיו העצומים, לכן ביקש לקבל הפטר.

 

הנאמן סבר כי התנהלותו של החייב בהליך פשיטת רגל תקינה וכי הוא אינו צפוי להגדיל את הכנסתו ואין בבעלותו נכסים ברי מימוש, לכן המליץ על קביעת מועד דיון בבקשה לקראת ההפטר. במהלך הדיון ציין הנאמן כי ההסתבכות הכלכלית של החייב החלה כבר בשנת 1986, כאשר רכש דירה ומימן אותה באמצעות הלוואות שנטל מהבנקים ומהשוק האפור.

 

באותה תקופה החייב עבד בחברת בנייה, אך במהרה הפכה החברה לחדלת פירעון, והחייב נותר ללא עבודה ולא יכול היה לעמוד בתשלומי המשכנתא. בשלב זה החל להיות רדוף על ידי גורמים פליליים, והדבר גרם גם למשבר משפחתי לכן עזב את הבית, ואף ניסה להתאבד.

 

בשנת 1991 החל לעבוד באגודת העיתונאים, והשתכר בסכום של 5,000 שקלים, אולם מאחר שלא היה בכך כדי לשלם את חובותיו, נאלץ לקחת הלוואות נוספות מהשוק האפור ומהבנקים, וצבר חובות כבדים.

 

הנושים התנגדו להפטר בטענה של חוסר תום לב ביצירת החובות

 

הנושים אשר הגיעו לדיון התנגדו לבקשה, בטענה כי החובות נוצרו במרמה ובגניבה. אחד הנושים הצהיר כי החייב רימה ועשק אותו, ועקב החוב הוא אוסף בקבוקים בשביל להתפרנס, ואף גר 26 שנה ברחוב. עוד הוסיף כי החייב הרס לו את החיים, על כן התנגד בתוקף שהוא יקבל הפטר.

 

עורך דין המייצג 30% מהנשייה בתיק, טען כי החייב הפיל אנשים תמימים ולקח הלוואות חדשות כדי לשלם הלוואות קודמות. וטען כי מדובר בהתנהגות סדרתית ופלילית שהחלה עוד בשנות השמונים ונמשכה עד סמוך למתן צו הכינוס.

 

כונס הנכסים סבר כי החייב לא פעל בחוסר תום לב במטרה לרמות את נושיו, אלא מצבו הכלכלי מנע ממנו לפרוע את החובות שלא מכוונה תחילה, והוסיף כי נגד החייב הוגשו תלונות במשטרה אך לא נפתחו נגדו הליכים פליליים. ומשכך הצטרף לעמדת הנאמן והביע תמיכה בבקשה למתן הפטר.

 

לאחר ששקל בית המשפט בכובד ראש את טענות הנושים המתנגדים, ובחן את הראיות, ציין כי אדם זכאי כל עוד לא הוכח ההיפך. כמו כן התחשב בגילו של החייב ובעובדה שמרבית החובות הם חובות ישנים, על כן קבע כי יש לתת לחייב הפטר המותנה בתוספת של 10,000 שקלים לקופת הכינוס, וקבע כי אין מקום לסייג את צו ההפטר או להחריג חובות אלו מהנושים המתנגדים. 

 

פש"ר 34561-12-09

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

חדלות פרעון בפשיטת רגל לפי הרפורמה החדשה

דיני חדלות פרעון מסדירים את המצב שבו חייב אינו יכול לפרוע את חובו ונחשב לחדל פרעון, ואינו יכול לשלם לנושים את מלוא סכום החוב. פשיטת רגל היא הליך חדלות הפירעון החל על יחידים 

הגשת דוחות תקופתיים במסגרת פשיטת רגל

חייב בפשיטת רגל נדרש למסור אחת לחודשיים דוח על מצבו הכלכלי. אי הגשת דוחות מלאים המפרטים את הכנסותיו והוצאותיו של החייב עלול לגרום לביטול הליך פשיטת הרגל.  

מהם חובות אבודים בפשיטת רגל?

האפשרות לבקש מרשויות המסים הכרה בחובות אבודים ולקבל החזרי מס עומדת בפני נושים שאינם מצליחים לגבות כספים המגיעים להם, וככל הנראה גם לא יצליחו לפרוע את החוב בעתיד.  

חוסר תום לב לאחר מתן צו כינוס

הסתרת מידע, מסירת פרטים שקריים ואי גילוי פרטים לכונס הנכסים הרשמי מהווים התנהגות חסרת תום לב מצד החייב, אשר עלולה לגרום לאי מתן הפטר ולהפסקת הליך פשיטת רגל.  

פשיטת רגל בהליכי גירושין

איום בהליכי פשיטת רגל הוא אסטרטגיה מוכרת בהליכי גירושין, ופעמים קרובות ההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין הצדדים באמצעות הברחת נכסים וחיוב בתשלום מזונות. 

הגבלות לאחר מתן צו הפטר: כיצד להסיר מגבלות בסוף הליך פשיטת רגל?

צו הפטר מוחק את החובות שיש לחייב בפשיטת רגל, ומסיר כל מגבלה שחלה עליו, כמו למשל פתיחת חשבון בנק, הקלות מול רשויות וביטול צו עיכוב יציאה מהארץ.  

מהם חובות בפשיטת רגל שאינם ברי הפטר?

צו הפטר פוטר חייב בפשיטת רגל מחובותיו, מלבד חובות שאינם ברי הפטר, הכוללים חובות בשל קנסות, חובות שנוצרו במרמה וחוב מזונות. 

הפטר לאלתר בפשיטת רגל

הפטר לאלתר ניתן במקרים חריגים מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, כאשר לחייב אין כל נכסים למימוש חובותיו והוא נטול כושר השתכרות בהווה ובעתיד, בשל מצב בריאותי קשה או גיל מתקדם. 

פשיטת רגל שניה: מתי ניתן להגיש בקשת פשיטת רגל נוספת?

חייב שהוכרז כפושט רגל על פי בקשתו וקיבל הפטר, אינו רשאי להגיש בקשה נוספת לפשיטת רגל, אלא רק לאחר שחלפו חמש שנים מיום מתן ההפטר.  

תביעת חוב מזונות בפשיטת רגל

תביעת חוב מזונות מוגשת עם שאר תביעות החוב של הנושים, אולם חוב מזונות הוא חוב בדין קדימה, אשר זוכה לעדיפות על פני חובות אחרים.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.