אישור להצעת הסדר חוב ללא רוב נדרש מבחינת ערך הנשייה
דרגו את המאמר |
|
החייבת ובעלה שהם הורים לשבעה ילדים, נקלעו לקשיים כלכליים לאחר שהעסק שלהם קרס, בשל נסיבות שלא היו בשליטתם, ולא עלה בידם לפרוע את חובותיהם. החייבת הגישה בקשה להסדר חוב עם הנושים, אולם נושה אחד התנגד להצעה, והחייבת ביקשה מבית המשפט המחוזי בירושלים לאשר את ההצעה למרות שלא קיבלה את הרוב הנדרש מבחינת ערך הנשייה.
בסוף שנת 2010, ניתן צו כינוס לנכסי החייבת ובאותו היום, על פי בקשת הנושה, ניתן צו כינוס גם לנכסי בעלה. החייבים ביקשו להגיע להסדר נושים טרם ההכרזה על פשיטת רגל. כאשר כנגד החייבת הוגשו שבע תביעות חוב, וחלקן היו חופפות לתביעות שהוגשו נגד בעלה.
החייבים ביקשו לשלם את מלוא החוב בדין קדימה ורבע מהחובות שאושרו בדין רגיל
בחודש יולי 2012, המנהל המיוחד סיים את בדיקת תביעות החוב, ואישר כי סכום התביעות עומד על סך של 241,500 שקלים, מתוכם 2,880 שקלים בדין קדימה. החייבים הגישו לנושים הצעה להסדר, לפיה ישלמו 100% מהחובות שאושרו בדין קדימה וישלמו 25% מהחובות שאושרו בדין רגיל, ובנוסף ישלמו שכר טרחת בעלי התפקידים והוצאות.
בחודש ינואר 2014, התקיימה אסיפת נושים, ולאסיפה התייצבו שני נושים של החייבת. נושה אחד הסכים להצעה, ואילו השני התנגד, בטענה כי החייבת בעלת דירת מגורים אותה העניקה שלא כדין. על כן ביקש להכריז עליה כפושטת רגל ולפעול על מנת לבטל את ההענקה.
על פי פקודת פשיטת הרגל, כדי שהצעה להסדר תתקבל באסיפת נושים, עליה לעמוד בדרישה כפולה, כך שיהיה רוב של נושים באסיפה הנוכחים והמצביעים, ושלושה רבעים מבחינת ערך הנשייה.
ההצעה לא אושרה על ידי בית המשפט, מאחר שהחייבת לא קיבלה את הרוב הדרוש הן מבחינת מניין והן מבחינת ערך הנשייה. עם זאת ההצעה של הבעל עמדה בתנאים וקיבלה אישור. לאחר כעשרה חודשים הודיעה החייבת כי שני נושים נוספים נתנו את הסכמתם, לפיכך ניתן רוב מניין אך לא את הרוב הנדרש מבחינת ערך הנשייה.
החייבת טענה כי אין באפשרותה להגיש הצעה משופרת
המנהל המיוחד הגיע למסקנה כי לא ניתן לאשר את ההסדר, ועל החייבת להגיש הצעה משופרת ולתמוך אותה ברוב הדרוש. החייבת הגישה בקשה לאישור הצעת ההסדר וטענה כי אכן קיים הפרש זעום בין ערך הנשייה, אולם קיים רוב נשייה של 50% ורוב מצביעים של 50%.
החייבת ציינה כי אין באפשרותה להגיש הצעה משופרת, וגם הצעה זו כרוכה במאמצים רבים לגיוס הכספים מבני משפחה. עוד הוסיפה כי הדירה נמכרה כדין לפני שנכנסו להליכי פשיטת רגל, בתום לב ובשיתוף עם המנהל המיוחד.
כונס הנכסים תמך בבקשה וציין כי החייבת שהיא אמא לשבעה ילדים, נמצאת בהליך כארבע שנים ולא תצמח תועלת לנושים מהמשך ההליך, לכן יש לאשר את ההצעה להסדר. עוד הוסיף כי בעניין מכירת הדירה אין מדובר בהענקה פסולה.
בסופו של דבר השתכנע בית המשפט כי הנסיבות האישיות של החייבת, העובדה שרוב ניכר של הנושים נתנו הסכמה וההצעה זכתה לרוב נשייה בשיעור של 70%, מהווים נימוקים מיוחדים אשר יש בהם כדי לתמוך באישור ההצעה, לפיכך אישר את הצעת ההסדר.
פש"ר 49865-07-10