ערעור על דחייה של תביעת החוב עקב אי הגשתה במועד
דרגו את המאמר |
|
הנושה הגיש ערעור על החלטת בית משפט המחוזי לדחות את בקשתו להארכת מועד הגשת תביעת חוב נגד חייב בהליכי פשיטת רגל, בטענה כי לא היה מודע באותה תקופה למתן צו כינוס לנכסי החייב.
בשנת 2002 הנושה פתח תיק הוצאה לפועל כנגד החייב, בגין חוב על פי הסדר פשרה שקיבל תוקף של פסק דין. לאחר כתשע שנים פתח החייב בהליכי פשיטת רגל, ובחודש יולי 2011 ניתן צו כינוס לנכסיו. צו הכינוס פורסם בעיתונות וכשנה לאחר מכן פורסמה ברשומות הודעה על הכרזת פשיטת רגל של החייב.
יש להגיש תביעת חוב תוך ששה חודשים מיום מתן צו הכינוס
הזוכה טען כי לא היה מודע להליכי פשיטת הרגל ולצו הכינוס, ורק בסוף שנת 2012 הגיש תביעת חוב באיחור על סך של כמיליון וחצי שקל בצירוף בקשה להארכת מועד. בקשתו נדחתה על פי החלטת הנאמן, בטענה כי גובה תביעת חוב נדרש לדקדק במועדים הקבועים להגשת התביעה ולהגיש אותה תוך ששה חודשים מיום מתן צו הכינוס.
בעת הערעור טען הזוכה כי אין לשלול ממנו את הזכות להגיש תביעת חוב, ואף ציין שוב כי לא ידע אודות מתן צו הכינוס והפרסום ברשומות אינו בבחינת חזקה חלוטה. מנגד טען הנאמן כי יש לדחות את הבקשה, מכיוון שהזוכה זנח את תיק ההוצאה לפועל שפתח נגד החייב, ולא התעדכן בסטטוס שלו, לכן אין לו להלין אלא על עצמו.
כונס הנכסים הרשמי לא הביע התנגדותו להגשת תביעת חוב, וקבע כי אין פגיעה ביעילות הליך פשיטת הרגל, מאחר שמדובר בסכום נמוך יחסית לדרישת החוב בנוגע ליתר הנושים, אשר אינו מפר את השיוויון בין הנושים.
חריגה בהגשת תביעת חוב עשויה לפגוע בהליך פשיטת רגל
בית המשפט ציין כי מגבלת ששת החודשים הקבועה בחוק היא מגבלה מהותית ולא טכנית בלבד, אשר הרציונל העומד מאחוריה הוא הגברת הוודאות בהליך פשיטת הרגל, וזכותם של הנושים לדעת בתוך זמן סביר את מצב הנכסים העומדים לרשותו של החייב, כדי לגבש עמדתם בהמשך ההליך. בתום תקופה זו רשאי בית המשפט להכריז על פשיטת רגל ולתת לחייב הפטר, על כן חריגה בתביעת חוב עלולה לפגוע ביעילות ההליך.
בית המשפט הדגיש כי כדי להאריך את מועד ההגשה מעבר לששת החודשים, הנאמן צריך להשתכנע שהנושה לא היה יכול להגיש את תביעת החוב במועד, כמו למשל עקב פגם שנפל בפרסום צו הכינוס. עם זאת יש לבחון את הנסיבות בכל מקרה לגופו, תוך איזון בין זכויות הנושים וזכויות החייב.
בית המשפט קבע כי הגשת התביעה לא תפגע בזכויות יתר הנושים
לאחר בחינת המקרה השתכנע בית משפט העליון כי דחיית הבקשה להארכת מועד תפגע משמעותית בנושה, מאחר שהוא יפסיד למעלה ממיליון וחצי שקלים, כאשר מנגד לא צפויה פגיעה משמעותית בהליך פשיטת הרגל וביתר הנושים. על כן בית המשפט קיבל את הערעור וקבע כי הנושה רשאי להאריך את המועד להגשת תביעת החוב.
רע"א 8855/14