התנגדות נושה להכרזת חייב על פשיטת רגל עקב חוסר תום לב
דרגו את המאמר |
|
החייב הגיש את בקשתו לפשיטת רגל בפני בית המשפט המחוזי בבאר שבע כאשר החוב המרכזי והמהותי הוא כלפי הנושה שהתנגד לבקשה. הרקע לחוב הוא יחסי חברות בין החייב לנושה, במסגרתם הפקיד אצל החייב סך של 310,000 שקלים, בתקופה שבה היה הנושה מסוכסך עם אשתו.
החייב טען כי הנושה התארח אצלו במשך מספר שנים וישב לשולחנו, כך שבסופו של דבר, הוצאות האירוח והארוחות הרבות שאכל בביתו עלו על הסכום שקיבל ממנו, ולכן לא היה מה להשיב.
הנושה טען כי הכספים שהפקיד אצל החייב שימשו לרכישת דירה
המנהל המיוחד סבר כי ישנם מחדלים בהליך פשיטת רגל, וביקש לשמוע את עמדת הנושה בכל הנוגע לטענות חוסר תום הלב נגד החייב בטרם גיבוש המלצתו הסופית. הנושה הפנה את בית המשפט לפרוטוקול של פסק דין לפיו החייב קיבל ממנו סך של 310,000 שקלים ואין כל מחלוקת כי למעט סך של 80,000 שקלים יתר הכספים לא הוחזרו.
עוד טען הנושה כי החוב נוצר בחוסר תום לב מובהק בגבול מעשה פלילי, והטענה שהוא כביכול השתמש בכספי החוב בשעה שהתארח אצל החייב אינה טענה רצינית, מאחר שמדובר בסכומים נכבדים ביותר ובפועל שימשו לטובת רכישת דירה עבור החייב ואשתו.
החייב טען כי סכום האירוח שווה לגובה החוב
במהלך הדיון החייב חזר על גרסתו, לפיה אירח את הנושה ומימן את ארוחותיו, לאחר שהפקיד אצלו סך של 310,000 שקלים, מהם הוחזרו 20,000$. על כן טען החייב כי הוא אינו חייב לנושה מאום. בנוסף הציג מסמך לפיו נערכה בוררות אצל רב ראשי בנוגע לשווי האירוח ומדובר בכספים בהיקף 90,000 שקלים.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, השתכנע המנהל המיוחד כי בגרסת הנושה יש ממש, על כן ביקש להורות על ביטול ההליכים, לרבות צו כינוס שניתן לפני כשלוש שנים. בית המשפט התרשם כי גרסתו של החייב תמוהה ואינה סבירה, מאחר שלא סביר כי סכום של מאות אלפי שקלים, מתקזז בארוחות אשר הנושה אכל בביתו. כמו כן החייב לא הציג הסבר לגבי יתרה משמעותית של החוב שנותרה לאחר החלטת הרב בבוררות ולאחר החזר חלק מהסכום.
החייב לא הוכיח כי יצר את חובותיו בתום לב
בנסיבות אלה קבע כי החייב אינו התנהל בתום לב ביצירת החוב, מאחר שלא סיפק כל הסבר המניח את הדעת להיכן הלכו כספי הנושה שהופקדו בידיו, ואף הדגיש כי בהליך פשיטת הרגל, הנטל על החייב להוכיח שיצר את חובותיו בתום לב.
בסופו של דבר קיבל בית המשפט את עמדתו של הנושה, והורה על ביטול הליכי פשיטת הרגל, כולל ביטול צו כינוס, ביטול צו עיכוב היציאה מהארץ כדי לאפשר לנושים לפעול כדין כנגד החייב, ובנוסף קבע כי הכונס הרשמי יחלק את יתרת הכספים שבקופת הכינוס לנושים שתביעותיהם אושרו, בהתאם לסדרי הקדימה שבדין, או יעביר את הכספים ללשכת ההוצאה לפועל
פש"ר 26747-06-12