האם העברת כספים לנושים לפני צו כינוס מהווה העדפה פסולה?
דרגו את המאמר |
|

חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל, מכר מניות לשלושה מתוך עשרה נושים לצורך הסדר החוב. הנאמן טען כי מדובר בהעברת כספים פסולה, המהווה העדפה פסולה של נושים, מכיוון שהמכירה בוצעה בחפזון תוך 48 שעות, כחודש לפני שהוגשה בקשה למתן צו כינוס, ומבלי שהועברה תמורה ליתר הנושים. על כן עתר הנאמן לבית המשפט המחוזי מרכז לוד, וביקש להשיב לידיו את הכספים שהועברו לנושים.
בחודש יוני 2014 הוגשה כנגד החייב בקשה למתן צו כינוס. הנאמן מונה למנהל מיוחד לנכסיו, ובתחילת שנת 2015 הוכרז החייב כפושט רגל. לטענת הנאמן כחודש לפני שהוגשה הבקשה למתן צו כינוס, מכר החייב את מניותיו בחברת השקעות תמורת סך של 1,800,000 שקלים לצורך תשלום חובות לשלושה נושים.
הנושים הטילו עיקול על המניות במסגרת הליכי הוצאה לפועל
טרם נחתם הסכם המכר, הגישו שלושה נושים בקשה לעיקול זמני על נכסיו לרבות המניות, ובהמשך נפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל והוטל עיקול על המניות. לאחר שחברת ההשקעות הודיעה לכונסת הנכסים שקיים צד ג' המעוניין ברכישת המניות, נחתם ההסכם בו נקבע שהרוכשת תעביר לשלושת נושים סך של 765,000 שקלים בתמורה לסגירת התיק וביטול העיקולים.
עסקת המכר בוצעה במהירות והושלמה במזומן תוך 48 שעות ממועד חתימתה. בעקבות העסקה הגיש הנאמן בקשה להורות כי העברת הכספים לידי הנושים, מהווה העדפה פסולה, מאחר שהבקשה למתן צו כינוס הוגשה תוך שלושה חודשים מיום חתימת הסכם המכר. עוד טען כי מכירת המניות נבעה תוך אילוץ הנושים שלא מרצונו החופשי של החייב, והותירה את הנושים האחרים בפני שוקת שבורה.
הנושים טענו מנגד כי הסדר החוב הושלם לפני שניתן לחייב צו כינוס וטרם ההחלטה על פשיטת רגל, ואף נטען תשלום החוב מהווה השלמה של הליכי הוצאה לפועל ולכן לא ניתן להשיב את הגלגל לאחור. כמו כן לא היתה העדפת נושים מצד החייב והתשלום בוצע במסגרת הליכי גבייה.
הנאשם הרוויח מעסקת המכר על כן היא מהווה העדפה פסולה
בית המשפט הגיע למסקנה שהמניות לא נמכרו על ידי כונסת הנכסים בהוצאה לפועל, אלא במכירה חופשית על ידי החייב עצמו, בעקבותיה בוטלו העיקולים ונסגרו התיקים. עוד השתכנע כי אמצעי לחץ שהפעילו הנושים על החייב שהיה נתון בקשיים כלכליים, אילצו אותו למכור בחיפזון את המניות בסכום בלתי מבוטל של 1.8 מיליון שקלים, מתוך רצון להחיש ולזרז את השלמת העסקה, להסרת העיקולים.
עוד קבע כי סך של 285,000 שקלים, מסכום המכירה הועבר לידי החייב, לכן היה לו אינטרס בחתימת הסכם המכר, והוא העדיף אותם על פני נושים אחרים, שכן העיקולים שהוטלו על ידם, היוו מכשול לקבלת התמורה לידיו.
בסופו של דבר קבע בית המשפט כי מדובר בהעדפה פסולה, מכיוון שהעברת הכספים נעשתה מתוך אילוץ ומתוך כוונה להעדיף את שלושת הנושים על פני נושים אחרים, על כן הורה על השבת הכספים לידי המנהל המיוחד וחייב את הנושים בהוצאות משפט.
פש"ר 56828-06-14