www.what2do.co.il

האם החייב הסתיר מהמנהל המיוחד את מצבו הכלכלי?

דרגו את המאמר

האם החייב הסתיר מהמנהל המיוחד את מצבו הכלכלי?

חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל, צבר חובות בסך של 400,000 שקלים, ל- 13 נושים. לאחר מתן צו הכינוס, ביקש החייב להכריז עליו כפושט רגל. מנגד סבר המנהל המיוחד שהחייב אינו התנהל בהליך בתום לב, מאחר ואינו דיווח אמת אודות הסתבכותו הכלכלית והכנסותיו הנוכחיות, על כן, התנגד להכרזה. בית המשפט המחוזי בנצרת נדרש להכריע האם החייב פעל בתום לב, והאם יש לקבל את בקשתו.

 

החייב טען כי הוריו השתמשו בהמחאות שנמשכו מחשבונו לביצוע תשלומים למסעדה

 

החייב נשוי ואב לשניים, טען כי עבד במסעדה שבבעלות הוריו, וכאשר העסק נקלע לקשיים כלכליים, הוא סייע להוריו ואפשר להם לנהל את המסעדה מחשבונו הפרטי, תוך שמסר המחאות לנושים. בהמשך הוריו נפרדו, והוא המשיך לעבוד במשרה חלקית בלבד אצל אמו, מאחר והעסק אינו רווחי ואף עבר להתגורר עמה בביתה, יחד עם אשתו וילדיו.

 

לאחר חקירת החייב, הגיע הנאמן למסקנה, כי הוא אינו משתף פעולה ואף מסתיר את התנהלותו הכלכלית האמתית ואת הסיבה ליצירת החובות. הנאמן ציין כי החייב לא הציג אסמכתאות להוכחת ההוצאות שלו, ונמצאו סתירות בגרסתו בקשר לעבודה שהוא מבצע כשכיר, מאחר ובתחילה טען כי הוא משמש כמלצר, ובחקירה הנגדית טען כי הוא מבצע במסעדה עבודות ניקיון בלבד.

 

החייב צבר חובות עוד לפני שהמסעדה של הוריו נקלעה לקשיים

 

הנאמן ציין כי גם אחיו של החייב עובד בעסק המשפחתי ומסייע לאם, בניגוד לטענת החייב כי הוא היחיד שעובד בה, בשל המצב הרווחי הקשה. עוד ציין כי החובות שצבר, החלו עוד בשנת 2003, מיד עם פתיחת המסעדה, ולא לאחר שהיא נקלעה לקשיים. על כן קבע כי הסתבכותו הכלכלית אירעה שלא בתום לב.

 

בדיון שנערך בחודש אוקטובר 2014, המנהל המיוחד ציין שוב כי לדעתו החייב שיקר לו במצח נחושה ואחר כך הסתבך בשקריו, על כן התנגד להכרזה על פשיטת רגל, ואף כונס הנכסים הצטרף לעמדתו.

 

החייב טען בתגובה כי הוא עומד בתנאי צו הכינוס, והוסיף כי הוא תלוי לחלוטין בתמיכה הכלכלית של אמו, והיא זו שמממנת אותו ואת בני משפחתו בתמורה לעבודתו החלקית במסעדה שלה, אולם תגובתו לא נתמכה באסמכתאות כלשהן או בתצהיר.

 

בקשתו של החייב להכרזתו כפושט רגל נדחתה בשל חוסר תום לב

 

בית המשפט השתכנע שהחייב פעל בחוסר תום לב בהליך, ואף ניסה למסור עובדות ונתונים לא נכונים למנהל המיוחד. עוד קבע כי אין להיענות לבקשתו, גם במקרה בו החובות נוצרו בתום לב, מכיוון שהוא לא נהג כמצופה ממנו בהליך, ואף עלה חשד שקיים חוסר תום לב גם ביצירת החובות

 

בנסיבות אלה דחה בית המשפט בקשתו של החייב להכרזתו כפושט רגל והורה על ביטול צו הכינוס. עוד קבע כי לכונס הנכסים ולמנהל המיוחד ישלמו כספים מקופת פשיטת רגל, לצורך הוצאות משפט.

 

פש"ר 44998-04-13 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

הגשת דוחות תקופתיים במסגרת פשיטת רגל

חייב בפשיטת רגל נדרש למסור אחת לחודשיים דוח על מצבו הכלכלי. אי הגשת דוחות מלאים המפרטים את הכנסותיו והוצאותיו של החייב עלול לגרום לביטול הליך פשיטת הרגל.  

מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?

תפקידו של המנהל המיוחד הוא לסייע לכונס הרשמי במילוי מטלותיו על פי פקודת פשיטת הרגל. בין היתר הוא אחראי להגיש תכנית פירעון אשר צריכה להתוות את הדרך של החייב לסיום ההליך וקבלת הפטר.  

מהן ראיות בהליך פשיטת רגל?

הליך פשיטת הרגל דורש ראיות ועדויות כמו בכל הליך משפטי. פקודת פשיטת רגל קובעת הסדרים מסוימים לראיות ואת נפקותם הראייתית של המסמכים והעדויות.  

חוסר תום לב לאחר מתן צו כינוס

הסתרת מידע, מסירת פרטים שקריים ואי גילוי פרטים לכונס הנכסים הרשמי מהווים התנהגות חסרת תום לב מצד החייב, אשר עלולה לגרום לאי מתן הפטר ולהפסקת הליך פשיטת רגל.  

ביטול הליך פשיטת רגל עקב ניצול לרעה של חייב

בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל לחייב שניצל לרעה את הליך ופעל בחוסר תום לב, הן בעת צבירת החובות, והן עקב אי עמידה בהתחייבות במסגרת ההליך.  

פשיטת רגל בהליכי גירושין

איום בהליכי פשיטת רגל הוא אסטרטגיה מוכרת בהליכי גירושין, ופעמים קרובות ההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין הצדדים באמצעות הברחת נכסים וחיוב בתשלום מזונות. 

חקירת חייב בפשיטת רגל

לצורך הגשת חוות דעת על מצבו הכלכלי של החייב לאחר מתן צו כינוס נכסים, עורך המנהל המיוחד חקירה מקיפה בדבר ההוצאות וההכנסות של החייב, והנכסים שניתנים למימוש במסגרת הליך פשיטת רגל.  

כיצד נקבע צו תשלומים לחייב בפשיטת רגל?

צו תשלומים חודשי בפשיטת רגל מסדיר את החיוב החודשי שנדרש החייב לשלם לקופת הנושים לצורך פירעון חובותיו תוך בחינה והתחשבות במצבו הכלכלי. 

מעצר חייב בפשיטת רגל: באילו מקרים ניתן להוציא צו מאסר לחייב?

בית המשפט רשאי להורות למשטרה על מעצר החייב עקב העברה או הסתרה של נכסים, אי התייצבות לחקירה ללא נימוק סביר, או בשל חשש להימלטות כדי להשתמט מתשלום חובותיו. 

הפטר לאלתר בפשיטת רגל

הפטר לאלתר ניתן במקרים חריגים מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, כאשר לחייב אין כל נכסים למימוש חובותיו והוא נטול כושר השתכרות בהווה ובעתיד, בשל מצב בריאותי קשה או גיל מתקדם. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.