www.what2do.co.il

אלמנתו של חייב ביקשה לאפשר לה לברר תביעות נגד הנאמן

דרגו את המאמר

בעקבות קשיים כלכליים החייב הוכרז כפושט רגל, ובמסגרת ההליכים ניתן צו כינוס לנכסיו. לאחר מותו של החייב, העיזבון הוכרז בפשיטת רגל והמנהל המיוחד מונה לנאמן לעיזבון.

 

אלמנתו של החייב הגישה בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בקשה להתיר בירור תביעות נגד הנאמן בפשיטת רגל של המנוח, לרבות זכויותיו בחברות שונות.

 

האלמנה ביקשה לברר את חיוב העיזבון במזונות וזכאותה למחצית מנכסיו

 

במסגרת הבקשה, האלמנה עתרה לקבל אישור מבית המשפט להתיר את המשך הבירור של שתי תובענות שהוגשו על ידה לבית המשפט לענייני משפחה. האחת בעניין חיוב העיזבון במזונות, והשנייה למתן הצהרה לזכאות למחצית מנכסיו של המנוח.

 

לטענת המבקשת, כאלמנתו של החייב, היא זכאית לקבל מזונות מהעיזבון, על כן יש להתיר לה לברר זאת בבית המשפט לענייני משפחה, ובנוסף לברר את מערכת הכספים, וממנה להסיק מהן זכויותיה בנכסיו של החייב.

 

מנגד סבר הנאמן כי אין סמכות לברר את התביעות בבית המשפט לענייני משפחה, ולטענתו הערכאה המוסכמת לדון בעניינים אלה היא אך ורק בבית המשפט של פשיטת הרגל. עוד ציין כי התביעה נעדרת עילה, מאחר ומדובר במי שהיה חייב, ולכן אין לו רכוש ונכסים, ומכל מקום רכושו פחות מחובותיו.

 

אם האלמנה תהיה זכאית לנכסים היא תהיה מחויבת גם בחובות

 

בנוגע לתביעה ההצהרתית טען הנאמן כי במידה ויפסוק בית המשפט שהאלמנה זכאית למחצית הרכוש של החייב, היא תהיה מחויבת גם במחצית החובות. ובקשר לתביעת המזונות, ציין כי לא ניתן לבררה בבית משפט לענייני משפחה, מאחר ומדובר בסוגיה מוכרת להליך פשיטת רגל.

 

כונס הנכסים הרשמי הסכים עם האלמנה כי את תביעת המזונות יש לברר בבית המשפט לענייני משפחה, אולם טען כי לאחר הבירור יש לקצוב את המזונות בבית משפט לפשיטת רגל, ואף סבר כי את התביעה ההצהרתית, יש לברר בבית המשפט של פשיטת הרגל בלבד.

 

בית המשפט לפשיטת רגל אינו הערכאה הייעודית לקביעת המזונות

 

לאחר שמיעת הטענות, קבע בית המשפט כי על פי פקודת פשיטת רגל, הוא המוסמך לקצוב את סכום המזונות שהושת על החייב, זאת לאחר שמיעת הראיות ובחינת מכלול העניינים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. ואף ציין כי בית המשפט של פשיטת הרגל אינו מהווה תחליף לערכאה הייעודית לקביעת המזונות.

 

על כן קיבל את עמדת כונס הנכסים, לפיה יש להתיר לאלמנה לברר את תביעת המזונות בבית המשפט לענייני משפחה. והוסיף כי הנאמן רשאי להעלות את טענותיו במסגרת ההליך.

 

בנוגע לתביעה ההצהרתית קבע כי על בית המשפט לבחון את טענותיה של האלמנה באשר לזכויותיה בנכסי החייב, ואף מצא כי יש לקבל את טענת הנאמן, לפיה יהיה מקום גם לבחון את חלקה בחובותיו.

 

בנסיבות אלה ניתן היתר למבקשת להמשיך לברר את תביעת המזונות בבית המשפט לענייני משפחה, ונקבע כי את התביעה לפסק דין הצהרתי יש להגיש בבית המשפט של פשיטת הרגל.

 

פש"ר 1809-06 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מיהו חייב ?

מיהו חייב בהליכי פשיטת רגל? מהם התנאים להגשת בקשת פשיטת רגל? כיצד עושים זאת נכון? 

שלבים עיקריים בהליך פשיטת רגל

מהם השלבים העיקריים בהליכי פשיטת רגל? כיצד מתחילה פשיטת רגל וכיצד היא מסתיימת? מתי מגיעים לפשרה? 

כונס נכסים- מהם תפקידי הכונס בפשיטת רגל?

הכונס יהיה צד לכל הליך המתנהל בבית המשפט. תפקידיו לבדוק את התנהגותו של החייב ושל הנאמן כולל פיקוח. כיצד מבצע הכונס את תפקידו ? ... 

מהם התנאים לבקשת פשיטת רגל?

מהם התנאים לבקשה לפשיטת רגל באם הנך החייב או הנושה? 

נאמן בהליך פשיטת רגל

נאמן בהליך פשיטת רגל

מהו נאמן בהליך פשיטת רגל? מי ממנה אותו? האם החלטתו היא סופית?  

פשיטת רגל - כיצד תתקבל ההחלטה?

השאלה העיקרית העומדת לפני בית המשפט בדונו בשאלה האם להכריז את החייב פושט רגל לפי בקשתו היא האם פעל בתום לב... 

פשיטת רגל עקב חובות הימורים, האם ייתכן?

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של חייב להכריז עליו כפושט רגל, וזאת למרות שחובותיו מקורם בהימורים? 

הברחת נכסים לפני פשיטת רגל

האם בית המשפט רשאי להורות על ביטול העברת נכסים של חייב העומד בפני פשיטת רגל, כאשר הוכח שהעברה נעשתה מתוך תרמית ולחברה שהוקמה במיוחד לשם הברחת נכסים? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.