האם העברת זכויות על נכס במסגרת הסכם גירושין נחשבת להענקה פסולה?
דרגו את המאמר |
|
המנהל המיוחד הגיש בקשה בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו, ועתר להורות על ביטול הענקת זכויות החייב בבית המגורים בהרצליה פיתוח לטובת גרושתו.
בשנת 2011 ניתן צו לכינוס נכסי החייב, בעקבות תביעות חוב בסכום של כ- 15 מיליון שקלים. כעבור שלוש שנים הוא הוכרז על פי בקשתו כפושט רגל, והמנהל המיוחד מונה לנאמן.
בשנת 2010, כאשר החייב היה מצוי כבר בחובות של מיליוני שקלים, נחתם הסכם הגירושין בין בני הזוג, שהיו נשואים 30 שנים. על פי ההסכם החייב ויתר על זכויותיו בבית בהרצליה פיתוח, לטובת אשתו, במסגרת הסדר איזון המשאבים. כאשר מומחית מטעם בית משפט העריכה כי שווי הנכס עמד בזמנו על סך של 5,756,000 שקלים.
האשה ויתרה על זכויותיה הרכושיות לטובת מחצית מזכויות הנכס
האשה העידה כי היא היתה מודעת בשעתו לקשיים הכלכליים של החייב, וטענה כי נשוא הבקשה של המנהל המיוחד הוא בית המגורים היחידי שלה, ואף ציינה כי היא ויתרה במסגרת האיזון על זכויות רכושיות המצטברות לסכום של כ- 2.6 מיליון שקלים, שהינן עולות על זכותו של החייב בחלקו בבית.
לדבריה, לצורך איזון המשאבים יש לקחת בחשבון גם את גובה החובות של החייב. ומאחר וחובות אלה עומדים על סכום גבוה יותר מערך הבית, יש לראות בשווי נכסיו של החייב כאפס, ואין כל תועלת לנושים במימוש בית המגורים.
הסכם הגירושין נחתם בחוסר תום לב, מאחר והאשה היתה מודעת לחובות של בעלה
הנאמן הגיש בקשה בפני בית המשפט להורות לאשה לשלם לקופת פשיטת הרגל את שווי איזון המשאבים, או לחלופין, להורות על רישומו של המנהל המיוחד כבעלים של מחצית הנכס, בטענה כי היא התעלמה מחובותיו של החייב לנושים במועד חתימת הסכם הגירושין.
עוד טען כי בעת עריכת איזון המשאבים יש לנכות את החובות של כל אחד מבני הזוג, על כן מדובר בהסכם שנחתם בחוסר תום לב ולכן ההענקה בטלה. לפיכך יש לרשום את החייב כבעלים של מחצית הזכויות בנכס ולהעניק חזרה לגרושתו את כל הזכויות עליהן ויתרה.
כונס הנכסים תמך בדבריו של המנהל המיוחד, והוסיף כי העברת הזכויות בנכס מהחייב לאשתו במסגרת הסכם הגירושין היא הענקה פסולה על פי סעיף 96 לפקודת פשיטת רגל, ובנסיבות אלה החייב הוא בעל מחצית הזכויות בנכס. ומאחר והוא הוכרז כפושט רגל, כל נכסיו הוקנו לנאמן.
לאחר שמיעת הראיות, ולאור ידיעתה הברורה של הגרושה על מצבו הכספי של החייב במועד הענקת הזכויות על הבית, השתכנע בית המשפט כי מדובר בהענקה פסולה, ולכן יש להשיב את המצב לקדמותו ולהעביר מחצית מהנכס על שם החייב, ועקב הכרזתו כפושט רגל, יש לרשום מחצית מהנכס על שם הנאמן.
בסופו של דבר ביטל בית המשפט את ההענקה, וקבע כי יש להכיר בזכותה של הגרושה על פי הכתובה במחצית משווי הזכויות הרכושיות של החייב, כולל: הרכב, התקבולים והפיצויים בקופות הגמל של החייב.
פש"ר 4389-12-09