האם ייפוי כוח מעניק לחייב זכויות בבית של גרושתו?
דרגו את המאמר |
|
עורך דין המונה כנאמן בפשיטת רגל, הגיש בקשה בפני בית המשפט המחוזי בחיפה, להורות על ביטול הענקת זכויות בבית מגורים בעתלית, שביצע החייב המצוי בהליכי פשיטת רגל לטובת גרושתו.
מנגד טענה אשת החייב, כי הבית נרכש על שמה והיא נושאת בכל התשלומים עבורו.
החייב ואשתו התחתנו בשנת 1984, לאחר כארבע שנים של חיים משותפים, החייב הסתבך בחובות, ובשל כך מכרו את דירתם המשותפת בחיפה בשנת 2003, עליה רבץ שעבוד לטובת הבנק שנתן להם הלוואת משכנתא.
תמורת המכר עבור הדירה חולקה בין החייב ואשתו בחלקים שווים, וחלקו של החייב נמסר לנושים. לאחר מכירת הדירה האשה רכשה בכספה ומהלוואות שנטלה את בית המגורים בעתלית, והוא נרשם בבעלותה הבלעדית. ולדבריה, החייב לא תרם כספים לביצוע הרכישה או לתשלומי ההלוואה.
האשה חתמה לבעלה על ייפוי כוח כללי על בית המגורים
בשל מצבה הבריאותי באותה תקופה, האשה חתמה לחייב על ייפוי כוח כללי, בכל הנוגע לבית, על מנת שתהיה לו הסמכות לחתום בשמה, במקרה הצורך. בתחילת שנת 2006 בני הזוג התגרשו, וכשנה מאוחר יותר בוטל ייפוי הכוח הכללי שנתנה האשה לחייב, ביחס לבית המגורים.
לטענת הנאמן, החייב ביצע שתי פעולות, בהן העניק את הבית לאשתו וויתר על זכויותיו בבית המגורים: האחת בשנת 2003 עם מכירת הדירה בחיפה, והשנייה בחתימתו על הסכם הגירושין בשנת 2006. ולדבריו, שתי פעולות אלה, בוצעו בטרם חלפו עשר שנים מיום מתן צו כינוס נכסים, על כן מדובר בהענקה אסורה והורה על ביטול ההענקת הזכויות לגרושתו בבית המגורים.
האם חתימה על ייפוי כוח הפכה את החייב לבעל זכויות?
עוד טען הנאמן, כי החייב היה שקוע בחובות מאז שנת 1988, ובמסגרת הסכם הגירושין הועברו לאשתו זכויותיו בבית המגורים, ואילו החובות נזקפו לחובתו. וכן, חתימתו על ייפוי כוח כללי, הפך את החייב לבעל זכויות בבית הלכה למעשה, כאשר הוא בוטל רק בשנת 2007.
מנגד טענה האשה כי דין בקשת הנאמן להידחות, מאחר ואין בסיס לטענותיו, ביחס לזכויות החייב בבית המגורים. והדגישה כי ייפוי הכוח הכללי ניתן לבעלה אך ורק בשל היותה מאושפזת למשך תקופה ארוכה ואף עברה ניתוח מסובך בעמוד השדרה. על כן ייפוי הכוח ניתן לו על מנת לאפשר את השלמת הרכישה, ולא מעבר לכך.
עוד ציינה כי לאורך השנים היא עבדה כשכירה בחברת חשמל ונשאה לבדה בתשלומי הלוואות הארנונה ועלויות אחזקת הבית. וכן, לפני שהחייב הוכרז כפושט רגל, בית המשפט לענייני משפחה אישר את הסכם הלכת השיתוף ואיזון המשאבים והם נחתמו על ידה בתום לב.
בית המשפט קבע כי לחייב אין זכויות בבית גרושתו
לאחר שמיעת טענות הצדדים, בית המשפט השתכנע כי אין לקבל את טענת הנאמן, שלדבריו, העובדה, שהאשה חתמה לחייב במועד רכישת הבית בעתלית על ייפוי כוח כללי, מעידה על בעלותו של החייב בנכס או על היותו בעל זכויות הלכה למעשה.
בסופו של דבר דחה בית המשפט את בקשתו של החייב, וקבע כי לא מדובר בהענקה אסורה, ולכן חייב את הנאמן לשלם לאשה הוצאות בסך של 5,000 שקל, אשר ישולמו מקופת הכינוס של החייב.
פש"ר 8471-04-09