עורך דין שהוגשו נגדו תביעות בגין רשלנות מקצועית ביקש לפתוח דף חדש בחייו
דרגו את המאמר |
|
עורך דין שצבר חובות כבדים, בעקבות תלונות חוזרות מלקוחותיו בגין רשלנות מקצועית, הגיש בקשה להכריזו כפושט רגל. לאחר שבקשתו נדחתה בשל חוסר תום לב, החייב הגיש ערעור לבית משפט העליון.
החייב לא יכול לעמוד בתשלום חודשי במסגרת תיק האיחוד
בחודש אוגוסט 2011 הגיש העורך דין בקשה להכריזו כפושט רגל, בעקבות חובות ל 45 נושים, שהצטברו לסך של 3,800,000 שקל. החייב הצהיר כי נפתחו כנגדו 38 תיקי הוצאה לפועל אשר מתנהלים במסגרת תיק איחוד, ונקבע לו תשלום חודשי בסך 1,500 שקל, אשר אין ביכולתו לעמוד בו.
החייב סיפר כי בשנת 2005 נשלל רישיון עורך הדין שלו לצמיתות, בעקבות תביעות אזרחיות שהגישו לקוחותיו בגין רשלנות מקצועית. כתוצאה מכך, התדרדר מצבו הכלכלי והוא צבר חובות רבים וכבדים.
האם החייב פעל בחוסר תום לב?
כונסי הנכסים בתיק האיחוד סברו כי החייב מנצל לרעה את תיק האיחוד ומנסה לדחות את מימוש נכסיו. כמו כן, חלק מהנושים הביעו את התנגדותם למתן צו כינוס, בשל חוסר תום ליבו של החייב ביצירת חובות ובשל התנהלותו הרשלנית כלפיהם.
בית המשפט המחוזי קבע כי החייב לא הקפיד על הפרדה בין חשבונותיו האישיים לבין חשבונות הפיקדונות של לקוחותיו, על כן הוטלו עיקולים על חשבונות הלקוחות בגין חובותיו האישיים. בנסיבות אלה החייב לא פעל בתום לב, לכן הוא אינו זכאי לקבל את ההגנות שמעניק הליך פשיטת הרגל.
בתום הדיון נדחתה בקשת החייב למתן צו כינוס והכרזת פשיטת רגל. בעקבות דחיית הבקשה, החייב ערער לבית משפט העליון.
האם יש להפריד בין חובותיו לבין הרשעתו בגין רשלנות מקצועית?
לטענת המערער, בית המשפט טעה בקביעתו כי קיימת זהות בין התיקים שנפתחו נגדו בהוצאה לפועל לבין התיקים של לקוחותיו, שלגביהם התנהלו הליכים משמעתיים. עוד טען כי בית המשפט לא אפשר לו להשמיע טענותיו כראוי, והתעלם ממטרתו של הליך פשיטת הרגל לאפשר לחייב לפתוח דף חדש בחייו.
כונסת הנכסים בתיק האיחוד ביקשה לדחות את הערעור בטענה כי החייב התנהל בחוסר תום לב לאורך כל השנים, החל מהסתבכותו בחובות, התנהלותו מול נושיו במסגרת תיק האיחוד והגשת בקשת הליך פשיטת הרגל.
לדבריה, החייב שלח יד לכספי לקוחותיו בתקופה ששימש כעורך דינם. הוא צבר חובות ישנים שנמנע לפרוע במשך שנים רבות וכל הזמן הוא המשיך לגבות דמי שכירות מדירת מגוריו והחנות שלו, חרף החלטות רשם ההוצאה לפועל.
התיק יוחזר למחוזי לצורך חקירתו של כונס הנכסים
לאחר שמיעת הצדדים ועיון מעמיק בתיק, סבר העליון כי החייב אינו משתייך לאותם מקרים חריגים בהם חוסר תום הלב הינו חמור עד שאין מקום להעניק צו כינוס ולאפשר לכונס הנכסים לבצע את בדיקותיו, בהתאם לפקודת פשיטת הרגל.
עוד נקבע כי המחוזי ייחס משקל רב לעובדה כי חלק ניכר מחובותיו הינם חובות ללקוחותיו לשעבר, אשר הגישו נגדו תביעות בגין רשלנות מקצועית, והמערער הורשע בעבירות משמעת רבות שבוצעו על ידו במסגרת עבודתו כעורך דין.
לבסוף קבע העליון כי גם אם מקורם של החובות בפעילות בלתי חוקית או בלתי מוסרית, לא ניתן לשלול מממנו את אפשרות להיכנס להליך פשיטת רגל. על כן הערעור התקבל ופסק דינו של בית המשפט המחוזי בוטל.
בנסיבות אלה התיק יוחזר להמשך דיון ומתן הוראות בבית משפט המחוזי, לצורך ביצוע חקירה ובדיקה והגשת חוות דעת מטעם כונס הנכסים.
ע"א 307/12