חובות בפשיטת רגל של חייב שנפטר
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פקודת פשיטת רגל קובעת שעצם פטירתו של חייב לא מהווה סיבה להפסקת הליכי פשיטת רגל או עיכובם, ויש להמשיך את ההליך כאילו החייב עודנו בחיים, כך שבפועל יימשכו ההליכים לאחר מותו, כולל חלוקה של כלל נכסיו לנושים על ידי כונס הנכסים ופירעון החובות עד מתן צו הפטר.
סעיף 79 לפקודת פשיטת רגל קובע כי כאשר חייב נפטר כשהוא חדל פירעון יחולו עליו הוראות סעיפים 76 עד 82 כאילו היה פושט רגל, ולעניין זה יבוא יום פטירתו במקום יום מתן צו כינוס. כלומר, הליך פשיטת רגל יימשך באותו אופן כפי שהיה מנוהל אם החייב היה עדיין בחיים.
על פי הוראות סעיף זה, תביעות שהוכרו לפי הפקודה ישולמו בשיעור שווה לפי סכומיהם ובלי כל העדפה. הוצאות הניהול של נכסי החייב, לרבות אגרות בית המשפט, יהיו שעבוד ראשון על הנכסים, ואם לא שולמו בפועל לפני כל חוב, יישמר סכום מספיק לתשלום מתוך הנכסים העומדים לחלוקה.
אחריות היורשים לאחר בקשה לניהול עזבון
סעיף 202 (א) לפקודה קובע כי אם החייב אשר הלך לעולמו הותיר אחריו חוב שהיה עומד בתנאים להגשה לבקשת פשיטת רגל על ידי נושה, גם אם החייב היה בחיים, הנושה מוסמך לפנות אל בית המשפט ולהגיש בקשה למתן צו שיורה על כך שהעיזבון של החייב ינוהל בהתאם לדיני חדלות הפירעון. מהרגע שהוגשה בקשה לניהול עזבון, מוטלת על היורשים אחריות כלפי הנושים.
בית המשפט הדן בהליכי פשיטת רגל יקבל את הבקשה למתן צו ניהול עזבון ויוציא את הצו בתנאי שנמסרה בקשה למתן צו לניהול העיזבון לנציגו החוקי של החייב, רק לאחר ששוכנע כי אין אפשרות סבירה שהעזבון יאפשר לסלק את חובותיו של הנפטר.
סעיף 208 קובע כי לאחר שנמסרה ליורשי החייב הודעה שהוגשה על ידי נושה בקשה למתן צו, תקום להם אחריות כלפי הנאמן, הכונס הרשמי והנושים, כדי למנוע מצב של ריקון העזבון בידי היורשים לפני שנפרעו החובות. עד הגשת הבקשה, כל פעולה שבוצעה בתום לב על ידי מנהל העיזבון או היורשים למכירת רכושו, להעבירו הלאה וכדומה תישאר בתוקף.
לאחר שבית המשפט יוציא צו ניהול, כל נכסי החייב יעברו לרשות הכונס הרשמי אשר ישמש כנאמן על הנכסים ויחלק אותם בהתאם להוראות פקודת פשיטת הרגל. לנושים יהיו זכויות בדבר מינוי ועדות ביקורת ונאמנים בזכויות שיש להם ברכוש של החייב שנפטר. דינו של צו ניהול כדין צו פשיטת רגל נגד חייב המצוי בחיים והוראות הפקודה לעניין ניהול נכסיו יחולו גם על צו ניהול עיזבון.
במסגרת ניהול העזבון וחלוקת הנכסים יהיו הוצאות הלוויה והקבורה של הנפטר, וכן הוצאות ניהול העזבון במעמד של חובות בדין קדימה, כלומר הם ישולמו לפני שיוסדר כל חוב אחר לנושים. בתום חלוקת נכסי העזבון ותשלום מלוא חובות הנפטר לנושים ולאחר כיסוי הוצאות הלוויה והקבורה והוצאות ניהול העיזבון, אם יוותר בקופת הכינוס כסף או רכוש, היתרה תחולק בין היורשים החוקיים על פי הוראת בית המשפט.