איך להגיש בקשה לקצבת מזונות מחייב בפשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
זוכה שיש לטובתו פסק דין מזונות, אשר קובע כי חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל צריך לשלם לו מזונות בהווה ובעתיד, רשאי להגיש בקשה לבית המשפט שדן בפשיטת רגל עבור קבלת קצבה לצורך מזונות, אולם בית המשפט אינו כפוף לסכום המזונות שנקבע בפסק דין, ויכול לקבוע סכום חודשי נמוך יותר.
על פי פקודת פשיטת רגל, לאחר מתן צו כינוס לנכסי החייב, אסור לחייב לשלם את חובותיו שלא במסגרת הליך פשיטת רגל, לרבות תשלום דמי מזונות לאישה ולילדים. בית המשפט המחוזי שדן בהליך רשאי לקבוע הקצבה עבור מזונות לזכאים בהתאם לבקשתם.
הזוכה, במקרה זה, יכול להיות האישה והילדים של החייב, אשר מחזיקים בפסק דין של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אשר מגיע להם מהחייב דמי מזונות, כולל מזונות זמניים, וכאשר מועד פירעון דמי המזונות חל אחרי מתן צו כינוס.
כיצד ניתן לממש את הזכות לקצבה?
כדי למשש את הזכות, על חייב למסור לזוכים הודעה על מתן צו כינוס נגדו ועל זכותם להגיש בקשה לבית המשפט להקצבת מזונות. במקרה שהחייב לא מסר הודעה לזכאים, הכונס הרשמי יכול למסור להם את ההודעה.
ברגע שניתן צו כינוס, חל עיכוב הליכים, כך שהחייב מנוע מלשלם מזונות. אחרי מתן צו כינוס, רשאי הזכאי להגיש בקשה להקצבת מזונות לבית המשפט המחוזי שדן בפשיטת הרגל. רצוי להקדים ולהגיש את הבקשה כדי לשמור על רצף בתשלומי מזונות.
במסגרת הבקשה נדרש הזוכה לפרט מהם צרכי הזכאי למזונות, צרכי משק הבית התלוי בקצבה, פרטים רלוונטיים על החייב שיכולים לסייע בקביעת הסכום, שיעור המזונות שנקבע בפסק הדין. אל הבקשה יש לצרף את פסק הדין ותצהיר של הזכאי.
הבקשה והנספחים מוגשים לבית המשפט ועוברים לתגובת הכונס הרשמי ובעל התפקיד, שיכול להיות המנהל המיוחד או הנאמן, ולאחר קבלת התגובה, יחליט בית המשפט בדבר שיעור הקצבה. בית המשפט רשאי להקציב לזוכה תשלום חודשי מתוך הנכסים או ההכנסות של החייב בהתאם לשיקול דעתו, ואינו כפוף לסכום המזונות שנקבע בפסק דין שקבע בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
תביעת ההפרש בתום ההליך
תשלום הקצבה שקבע בית המשפט המחוזי נחשב כתשלום על פי פסק דין מזונות, על כן חייב המשלם את הקצבה נחשב כמי שעומד בפסק הדין, גם כאשר הקצבת המזונות היא בסכום נמוך מהסכום שנקבע בפסק הדין. אם החייב לא עומד בתשלום ההקצבה, רשאים הזוכים לפנות לבית המשפט ולבקש לבטל את פשיטת הרגל או לבקש אישור לפתיחת הליכי הוצאה לפועל נגד החייב.
מכיוון שצו הפטר אינו חל על חוב מזונות, ניתן לאחר סיום ההליך לתבוע את ההפרש בין סכום ההקצבה לסכום המזונות שנקבעו בפסק דין. לאחר קבלת צו הפטר החייב נדרש לשלם לזוכים את ההפרש בין סכומי ההקצבה. במקרה שהחייב לא יכול לעמוד מהבחינה הכלכלית בחוב המזונות לאחר סיום ההליך, עליו לפנות לבית המשפט המוסמך לכך ולהגיש בקשה בבקשת להפחתת סכום המזונות.