מהי משמעות הכרזת פשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עם מתן צו פשיטת רגל ומינוי נאמן לנכסי החייב נעשית הכרזת פשיטת רגל, אשר בעקבותיה מועברים נכסי החייב הניתנים למימוש לרשות הנאמן, לצורך מכירתם וחלוקתם בין הנושים. כמו כן ההכרזה מטילה מספר הגבלות על החייב אשר נשארות בתוקף עד מתן צו הפטר, או עד שתבוטל הכרזת פשיטת רגל על ידי בית המשפט.
הכרזת פשיטת רגל נעשית בבית המשפט המחוזי, על פי בקשת החייב אשר נקלע לקשיים כלכליים, או ביוזמת הנושים המבקשים לפרוע את החובות שצבר כלפיהם החייב באמצעות מימוש נכסיו לצד צו תשלומים חודשי.
לאחר הדיון, בית המשפט רשאי לקבל את בקשת החייב לפשיטת רגל ולתת הכרזה אשר נכנסת לתוקף בו ביום, לצד צו הפטר המותנה בביצוע תכנית פירעון שהגיש המנהל המיוחד, או לדחות את הבקשה ולבטל את ההליך, או לתת לחייב הפטר לאלתר.
עם כניסת ההכרזה לתוקף, מתפרסמת הודעה על כך ברשומות ובעיתון יומי. במסגרת ההודעה מצוין שמו, כתובתו ומשלח ידו של החייב, בית המשפט המכריז ומועד ההכרזה. לאחר ההכרזה ממנה בית המשפט נאמן לחייב. אם פשיטת רגל נעשתה לפי בקשת הנושים, הם רשאים להציע נאמן מטעמם, ואם פשיטת רגל נעשתה לפי בקשת החייב, ממונה על ידי הכונס הרשמי מנהל מיוחד.
הגבלות לאחר הכרזת פשיטת רגל
עם הכרזת פשיטת הרגל מוטלות על החייב מספר הגבלות, כמו מגבלות על ניהול חשבון בנק, על שימוש בכרטיסי חיוב ועל מעורבות בתאגיד. חייב שהוכרז פושט רגל נחשב ללקוח מוגבל מיוחד בבנק והוא אינו רשאי למשוך שיקים ולהשתמש בכרטיסי אשראי. אולם במסגרת תכנית פירעון ניתן לקבוע שלאחר עמידה במחצית מהתשלום שנקבע בתכנית, ההגבלה בבנק תוסר.
ההגבלות נשארות בתוקף עד שניתן לחייב צו הפטר, המוחק את החובות שנותרו עם סיום ההליך, או עד שההכרזה על פשיטת הרגל תבוטל, או צו כינוס הנכסים שניתן נגד החייב יבוטל. כל עוד המגבלות המוטלות בתוקף, הפרתן על ידי החייב מהווה עבירה פלילית שדינה מאסר.
ביטול הכרזת פשיטת רגל
סעיף 55 לפקודת פשיטת רגל קובע את הסמכות לבטל הכרזה. על פי הוראות סעיף זה, בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל אם סבר שלא היה צריך להכריז על חייב כפושט רגל, אם החייב פעל שלא בתום לב וניצל לרעה את ההליכים, או אם כל החובות נפרעו במלואם.
במקרה שהחליט בית המשפט לבטל את ההכרזה, ביטולה לא יפגע בתוקף של מכירת והעברת נכסים, או תשלום כשורה לנושים שנעשו במסגרת הליכי פשיטת רגל, או בתוקפו של מעשה לשם כך, שביצעו הכונס הרשמי, הנאמן או כל בעל תפקיד וגורם רלוונטי אחר, או בית המשפט, ואולם נכסי החייב יוקנו לאדם שימנה בית המשפט, ואם בית המשפט לא ימנה בעל תפקיד, הנכסים יחזרו להיות קניינו של החייב כמידת זכותו או זיקתו בהם, בכפוף לתנאים שימצא בית המשפט לקבוע בצו.