מהו מעשה פשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הליך פשיטת רגל יכול להתקיים ביוזמת חייב שנקלע לקשיים כלכליים ואינו מסוגל לשלם את חובותיו לנושים, או ביוזמת הנושה אם החייב חייב לו סכום כסף קצוב, של למעלה מ - 86,532 שקלים או שנפסק לטובתו פסק דין חלוט, או שהוא מחזיק בשטר חוב או בשיק שהוגשו לביצוע בהוצאה לפועל.
נושה המעוניין לגבות את חובו מהחייב במסגרת הליכי פשיטת רגל, יכול בתנאים מסוימים לפנות לבית משפט ולהגיש בקשה למתן צו כינוס, זאת לאחר קבלת אישור מהכונס הרשמי. במסגרת הליך פשיטת הרגל ייפרע החייב את חובותיו לנושה באופן חלקי, באמצעות מימוש וחלוקת נכסיו וצו תשלומים חודשי ולאחר מכן יינתן לו הפטר מחובותיו, והוא יוכל לפתוח דף כלכלי חדש בחייו, ללא חובות וללא נכסים.
סעיף 5 לפקודת פשיטת רגל, מפרט שורה של מעשים המהווים עילה להגשת פשיטת רגל נגד חייב, כמו: התחמקות מנושים ויציאה מהארץ שלא כדין, העברות נכסים במרמה או מתנת מרמה, וביצוע פעולות נוספות המעידות על אי יכולתו של החייב לשלם את חובותיו לנושים.
מעשה פשיטת רגל מתקיים אם החייב הגיש לבית המשפט הצהרה שאינו יכול לשלם את חובותיו, אם הוא הגיש בקשה לפשיטת רגל, או אם הודיע לנושים כי הוא הפסיק, או מתכוון להפסיק באופן זמני או קבוע לשלם את חובו. מעשה פשיטת רגל מתקיים גם אם נכס מנכסי החייב עוקל ונמכר בהוצאה לפועל על פי צו בית משפט.
אי מילוי הדרישות שמופיעות בהתראה
מעשה פשיטת רגל מתקיים אם לחייב הומצאה התראת פשיטת רגל, והוא לא מילא אחר הדרישות שבהתראה בתוך שבעה ימים לאחר שהיא נמסרה לו. לאחר המצאת התראת פשיטת רגל החייב רשאי להגיש התנגדות, אם הוא שילם את מלוא החוב, או אם ישנה מחלוקת על הסכום הנקוב המופיע בהתראה, או שיש לחייב תביעה שכנגד הנושה, תביעת קיזוז או דרישה שכנגד.
מעשה פשיטת רגל בעקבות התראת פשיטת רגל מתקיים במקרה שהחייב לא משלם את חובו ולא מגיש התנגדות בפרק הזמן המצוין בהתראה, או במקרה שהוגשה התנגדות אך היא נדחתה והחוב לא שולם.
כדי למנוע מעשה פשיטת רגל, יכול החייב להגיש התנגדות להתראת פשיטת הרגל, לבית המשפט המחוזי שאליו הוגשה ההתראה על פי בקשת הנושה, בתוך שבעה ימים מיום שנמסרה לו, בצירוף קבלות על תשלום החוב, או מסמכים רלוונטיים המוכיחים כי ישנה מחלוקת על הסכום הקצוב או מתוכננת תביעה שכנגד נגד הזוכה.
התחמקות מהנושים כדי לא לשלם את החוב
מעשה פשיטת רגל מתקיים אם חייב המצוי בישראל או במקום אחר, והוא נתן נכס מנכסיו בעסקת מתנת מרמה או העבירו העברת מרמה, או אם העביר או שיעבד נכס מנכסיו העברה או שעבוד, שאילו נעשו לאחר הכרזת פשיטת רגל היו בטלים, על פי הדין. או אם החייב עשה מעשה בכוונה להתחמק מנושיו או לדחותם, כמו לדוגמה: יצא מהארץ, או בעת היותו בחו"ל נשאר שם כדי לא לשלם את חובותיו, אם הוא עזב את הבית שבו הוא מתגורר, או הוקיר רגליו ממקום עסקיו או מגוריו הרגיל, או התחמק מכל מקום אחר שבו מצוי הנושה, או התבודד כדי שלא ניתן יהיה להתקשר עמו.