ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ בפשיטת רגל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
צו עיכוב יציאה מהארץ בפשיטת רגל נועד לפקח על פעולותיו הכלכליות של החייב ועל התנהלותו בנכסיו. הצו נועד למנוע מהחייב לברוח מן הדין ומחובותיו, ואף לסכל את האפשרות של הברחת כספים ורכוש לחו"ל. כמו כן, הצו מבטיח כי הליכי פשיטת הרגל ינוהלו באופן תקין, וכי התשלום החודשי ישולם במועד הקבוע לקופת הנושים כחלק מהחזר החובות.
צו עיכוב יציאה מהארץ ניתן לאחר צו כינוס נכסים
בית המשפט המחוזי שדן בפשיטת רגל של החייב, רשאי להוציא נגדו הגבלות שונות, כמו: לקוח מוגבל בחשבון בנק, שימוש בכרטיסי אשראי ואיסור ייסוד תאגיד, במטרה לפקח על צעדיו, ואף ניתן להוציא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ, מתוקף הוראת סעיף 57א לפקודת פשיטת רגל. ההוראה על עיכוב יציאתו מן הארץ של חייב יכולה להינתן עם מתן צו כינוס נכסים, טרם ההכרזה על החייב כפושט רגל.
תוקפו של צו עיכוב היציאה מהארץ הוא עד סיום הליכי פשיטת הרגל, אלא אם החליט בית המשפט לבטלו טרם סיום ההליכים. במצב זה החייב אינו יכול לצאת מן הארץ עד לסיום הליך פשיטת הרגל בעקבות מתן צו הפטר או בשל ביטול צו כינוס הנכסים, או עד שבית המשפט יסיר את הצו.
באילו מקרים ניתן לבטל את הצו?
יחד עם זאת, צו עיכוב יציאה אינו מוחלט והחייב רשאי לבקש אישור בעילה מוצדקת להשהות את הצו ולצאת מן הארץ לתקופה מסוימת, בתנאים מגבילים ובכפוף לערבויות מתאימות.
לאורך כל הליך פשיטת רגל, רשאי החייב לבקש מבית המשפט לבטל את הצו או להשהות אותו כדי לטוס לחו"ל, לצורך נסיעת עבודה, טיפול רפואי, נסיבות משפחתיות או כל סיבה מנומקת ומוצדקת. החייב נדרש למסור העתק מהבקשה לכונס הרשמי ולמנהל המיוחד ולצרף מסמכים התומכים בנימוקי הבקשה.
האם מדובר בנסיעת עסקים או תענוגות?
בית המשפט בוחן האם מדובר במטרה ראויה, או האם מדובר בנסיעה של תענוגות. כאשר החייב מעוניין לטוס לחו"ל לצורך חופשה או טיול לשם הנאה בלבד, רוב הסיכויים שהבקשה לבטל את הצו תידחה.
בית המשפט יכול לאשר נסיעה דחופה לצרכים רפואיים של החייב או בן משפחה מדרגה ראשונה התלוי בו, או לשם מילוי תפקידו של החייב במקום עבודתו או עבור ייצור הכנסה לטובת תשלום החובות לנושים, ואף בנסיבות חריגות לצורך השתתפות באירועים משפחתיים.
כתנאי לביטול הצו, בית המשפט רשאי לדרוש בטוחות וערבויות. אם היציאה מהארץ היא מטעם המעסיק של החייב, עליו לספק ערבות בנקאית בסך 50,000 שקלים, או להפקיד סכום דומה בקופת הכינוס. במידה והתקבל אישור היציאה, הערבים נדרשים להפקיד את דרכונם במשרדי הכונס הרשמי, עד 60 ימים לאחר חזרת החייב לארץ וחידוש צו עיכוב היציאה.
כמו כן, טרם יציאתו לחו"ל, החייב נדרש להסדיר את חובותיו במסגרת הליך פשיטת הרגל, כלומר עליו לשלם את כל התשלומים החודשיים מראש עד לחזרתו ארצה, ולהגיש את הדו"ח התקופתי על הכנסותיו והוצאותיו.