תביעת חוב מזונות בפשיטת רגל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
במסגרת הליך פשיטת רגל ניתן לתבוע חוב בגין מזונות לילדים או לאישה שהיו צריכים להיות משולמים על ידי החייב בעבר. חוב מזונות נחשב לחוב בדין קדימה, אשר זוכה לעדיפות על פני חובות אחרים, כלומר הוא ישולם במלואו לפני שניתן יהיה לפרוע חובות לנושים רגילים.
הגשת תביעת חוב מאפשרת למי שזכאי למזונות, בין אם מדובר באישה, ילדים או הורים לקבל דיבידנד חלקי או מלא מנכסי החייב. תביעת חוב מזונות מוגשת עם שאר תביעות החוב, בתוך שישה חודשים מיום מתן צו כינוס נכסים, אולם חוב מזונות הוא חוב בדין קדימה, כך שיש לו עדיפות על פני חובות אחרים, ובעת פירעון החובות, חוב המזונות ישולם במלואו לפני שניתן יהיה לפרוע את החובות לנושים רגילים.
חוב מזונות אינו נמחק עם מתן צו הפטר
אם הנושה מחליט שלא להגיש תביעת חוב בגין חוב מזונות במסגרת הליך פשיטת הרגל, הוא לא יוכל לקבל כל תשלום. יחד עם זאת, חוב מזונות אינו נמחק עם סיום פשיטת הרגל וניתן להמשיך ולגבות אותו מהחייב גם לאחר מתן צו הפטר. הנושה יכול לתבוע את החוב במלואו לאחר סיום הליך פשיטת הרגל, בבית משפט הדן בפשיטת רגל, או במסגרת הליכי הוצאה לפועל.
במקרה שקיים חשש שהחייב יעזוב את הארץ לאחר קבלת הפטר וטרם חידוש ההליכים בהוצאה לפועל, הנושה רשאי לבקש מבית המשפט של פשיטת הרגל שלא יבטל את צו עיכוב היציאה מהארץ עד לאחר חידוש ההליכים ומתן צו עיכוב יציאה מטעם לשכת ההוצאה לפועל.
לאחר מתן צו הפטר הסמכות לקבוע את מעמדו של חוב מזונות נתונה בידי בית המשפט של פשיטת רגל, והוא מוסמך לקבוע אם החייב יצטרך לשלם את מלוא חוב המזונות או יופטר ממנו לחלוטין. בנסיבות חריגות רשאי בית המשפט לפטור את החייב מחלק או מכל חוב המזונות.
השיקולים למתן הפטר חריג הם גילו של החייב, מצבו הבריאותי ומצבו הכלכלי. כאשר לחייב אין נכסים למימוש לטובת הנושים ובשל מצבו הבריאותי וגילו המתקדם הוא אינו יכול להשתכר בהווה ובעתיד ייתכן שיקבל הפטר מבית המשפט מחוב מזונות.
כיצד להגיש תביעת חוב מזונות?
נושה שבוחר להגיש תביעת חוב מזונות במסגרת הליך פשיטת הרגל נדרש להגיש תביעת חוב לבעל התפקיד שמטפל בהליך שהוא כונס הנכסים הרשמי, המנהל מיוחד או הנאמן. את התביעה יש להגיש תוך חצי שנה מיום מתן צו כינוס הנכסים, על גבי טופס 21 בצירוף תצהיר המאמת את האמור בתביעה והוכחות לביסוס החוב. הנאמן רשאי להאריך את התקופה להגשת תביעת החוב אם השתכנע כי הנושה לא יכול היה להגיש את התביעה במועד.
בעל התפקיד בוחן את תביעת חוב מזונות ויכול לאשר אותה באופן מלא או חלקי לדחות אותה וגם לדרוש ראיות נוספות להוכחת החוב. בתוך 90 ימים אמור בעל התפקיד למסור את החלטתו לנושה, ואף במקרים מסוימים הכונס הרשמי רשאי להאריך את המועד למתן ההחלטה. נושים שתביעתם אושרה יקבלו דיבידנד לפי ערך החוב שבו הכיר בעל התפקיד.