מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
כונס הנכסים הרשמי ממנה מנהל מיוחד שהוא עורך דין פרטי לצורך ניהול נכסי חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל במעמד מתן צו כינוס. המנהל המיוחד אחראי לבצע את מרבית סמכויותיו של הכונס הרשמי ולהגיש תסקיר לבית משפט בדבר יכולתו הכלכלית של החייב לפרוע את חובותיו לנושים.
המנהל המיוחד ממונה במעמד צו כינוס נכסים מתוך רשימה של עורכי דין פרטיים אשר נבחרו על ידי הכונס הרשמי במכרז. הוא אחראי לחקור את החייב ולהגיש תכנית פירעון, כאשר הכונס הרשמי מפקח על עבודתו. שכר טרחתו של המנהל המיוחד משולם על ידי הכונס הרשמי, כאשר ברוב המקרים שכר הטרחה משולם מתוך קופת הכינוס.
מהן סמכויותיו העיקריות של המנהל המיוחד?
המנהל המיוחד מפקח על אופן התנהלותו וקיום התחייבויותיו של החייב במסגרת הליכי פשיטת רגל. הוא מגיש חוות דעת אודות החייב לבית המשפט, הכולל את אופן הסתבכותו בחובות ועמדתו בדבר הכרזתו כפושט רגל. הוא חוקר את החייב אודות מצבו הכלכלי והאם החובות נוצרו בתום לב, ובנוסף בודק המנהל המיוחד את תביעות החוב אשר הוגשו על ידי הנושים ומגבש ומגיש תכנית פרעון בעניין החייב.
חקירת יכולת על ידי המנהל המיוחד
במסגרת הליכי פשיטת הרגל המנהל המיוחד מזמן את החייב לחקירת יכולת, ובמסגרתה חוקר את החייב אודות מצבו הכלכלי ונסיבות יצירת החובות. מטרת החקירה היא בחינת גרסתו של החייב בדבר הסתבכותו בחובות, מצבו הנוכחי ומידת עמידתו בחיוביו במסגרת ההליך. החקירה אמורה לחשוף פרטים מהותיים שלא התגלו על ידי החייב במסגרת הדוח הנלווה לבקשתו.
המנהל המיוחד נדרש לבחון אם החייב יצר את חובותיו בתום לב, ומהי מידת יכולתו להעשיר את קופת פשיטת הרגל באמצעות כספים או נכסים המצויים ברשותו. לשם כך הוא מברר מהן הכנסותיו והוצאותיו הנוכחיות של החייב. מהו פוטנציאל ההשתכרות שלו, היקף נכסיו, מצבו הבריאותי והסוציאלי, עמידתו בחובת הגשת דוחות תקופתיים ותשלום שוטף לקופת הכינוס. ממצאי החקירה משמשים כבסיס לחוות דעת שתוגש על ידי המנהל המיוחד לבית המשפט ולעמדתו באשר לשאלת הכרזתו של החייב כפושט רגל.
עם כניסתה של הרפורמה החדשה בפשיטת רגל לתוקף בשנת 2013, המנהל המיוחד אמור להגיש תכנית פירעון של החייב בהתאם לנסיבותיו המיוחדות, במטרה להתוות את הדרך לסיום הליך פשיטת הרגל על ידי מתן הפטר ולתת אופק ברור יותר באשר לעתידו של החייב בהליך.
הכרעות המנהל המיוחד בתביעות חוב
במסגרת ההליך נדרש המנהל המיוחד לבדוק תביעות חוב שהגישו הנושים של החייב. המנהל המיוחד יכול לאשר תביעת חוב במלואה, באופן חלקי ואף לדחות אותה לגמרי. להכרעותיו בתביעות חוב יש השפעה רבה על מעמדו ומצבו הכלכלי של החייב, וגם על מצבו של הנושה שתביעתו הוכרה.
במקרים מסוימים יכולים הצדדים להביא לכך שהכרעתו של המנהל המיוחד בתביעת חוב תיבחן מחדש, ולנושים עומדת זכות הערעור לבית המשפט המחוזי הדן בהליך פשיטת הרגל בתוך 45 ימים מיום המצאת ההחלטה. כמו כן, גם החייב רשאי להביא את ההכרעה לבחינה מחודשת והוא יכול להגיש ערעור או עתירה לבית משפט.