כינוס נכסים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מטרתו של כינוס הנכסים הינה לתפוס את הנכס, לשמור עליו, ולאפשר את מכירתו בשלב מאוחר יותר. מימוש הנכסים נעשה על ידי הכונס ולשם מימון חובותיו של החייב בהתאם להסדר נושים...
אחד ההליכים החשובים ביותר במסגרת הליכי פשיטת רגל הינו כינוס נכסי החייב. כינוס נכסים נועד למנוע הברחת רכוש ולהביא למימוש הנכסים לשם פירעון חובות החייב כלפי הנושים.
סעיף 6 לפקודת פשיטת הרגל, התש"ם-1988, קובע כי במידה והחייב עשה מעשה פשיטת רגל, בית המשפט רשאי לתת צו לכינוס נכסיו, וזאת על מנת להגן על נכסי החייב. כונס הנכסים ממונה על ידי הרשות השיפוטית והוא נושא במספר תפקידים:
- להגיש דו"ח לבית המשפט אשר בו יצוין האם קיים יסוד להניח שהחייב עשה מעשה אשר מהווה עבירה על פי פקודת פשיטת הרגל.
- להגיש לפי הוראת בית המשפט דו"ח הקשורים בהתנהגות החייב.
- לערוך חקירות הקשורות בהתנהגות החייב, לרבות חקירת יכולת.
- להיות נוכח בחקירתו הפומבית של החייב ולכנס את אסיפת הנושים. נציגיו רושמים את הפרוטוקול של אסיפת הנושים.
- במידה ומתנהל כנגד החייב הליך פלילי בגין מעשה המרמה, על הכונס להיות חלק מהליך זה, בהתאם להוראת היועץ המשפטי לממשלה.
כונס הנכסים הרשמי הינו בעל מספר תפקידים בכל הנוגע לנכסיו של החייב. ראשית, כונס הנכסים הרשמי מזמן את נושי החייב לאסיפת נושים ראשונה במשרדיו. הכונס יושב בראש אסיפה זו ונציגיו עורכים את פרוטוקול האסיפה. שנית, במידה ויש צורך לפרסם דבר מה בקשר לפשיטת הרגל, האחריות על הבאת הדברים לפרסום מונחת על כתפיו של כונס הנכסים הרשמי.
כונס הנכסים הרשמי נדרש גם ליידע את הנושים בנוגע להצעות אשר החייב מציע כאשר הן קשורות בחיסול עסקיו. בטרם ממונה נאמן לנכסי החייב, כונס הנכסים הרשמי משמש גם ככונס נכסים זמני לנכסי החייב. כאשר ממונה נאמן לנכסי החייב, כונס הנכסים הרשמי מפקח על עבודתו של הנאמן ומבקר אותה במידת הצורך.
כונס הנכסים הרשמי מהווה צד בכל הליך אשר מתנהל בבית המשפט, בעניין החייב במסגרת פשיטת הרגל, ולפי פקודת פשיטת הרגל. כמו כן, כונס הנכסים הרשמי יכול להגיש לבית המשפט בקשה בנוגע להוראות אשר קשורות במילוי תפקידו. כאמור, המטרה של כינוס הנכסים הינה להשתלט על נכס אשר שייך לחייב, וזאת כאשר האחרון חייב כספים לנושים וקיים חשש כי הוא ינסה להבריח נכסים בכדי להימנע מפירעון חוב זה.
מטרתו של כינוס הנכסים הינה לתפוס את הנכס, לשמור עליו, ולאפשר את מכירתו בשלב מאוחר יותר. מימוש הנכסים נעשה על ידי הכונס ולשם מימון חובותיו של החייב בהתאם להסדר נושים, או על פי הסדר הקבוע לכך בפקודה. לאחר כינוס הנכסים, כונס הנכסים נכנס למעשה בנעליו של בעל הנכס והוא אינו יכול להתמנות לבעליו של נכס אשר איננו שייך לחייב. במסגרת סמכויותיו של הכונ"ר, הוא רשאי לקחת את הנכס שנתמנה לו לרשותו, לנהל אותו, למכור אותו, לממש אותו ולעשות בו כפי שיורה לו בית המשפט.