חובות בדין קדימה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
אחד העקרונות החשובים ביותר בהליכי פשיטת רגל (והוצאה לפועל) היא עיקרון השוויון בין הנושים. עקרון השוויון איננו סיסמא גרידא. מדובר אפוא בסוגיה מהותית ויסודית אשר ניתן לסטות ממנה אך ורק כאשר קבועה בחוק קדימות לחוב מסוים באופן מפורש.
חובות בדין קדימה הינם חובות אשר במסגרת הליכי פשיטת רגל נהנים מעדיפות על פני חובות אחרים. יודגש, עם זאת, כי חובות בדין קדימה נהנים ממעמד מיוחד כלפי חובות "רגילים", ולא כאשר עסקינן בנושים מובטחים (אשר נהנים מעדיפות גם על פני חובות בדין קדימה). סעיף 78 לפקודת פשיטת הרגל, התש"ם-1980, קובע כי ישנם שני סוגי חובות בעלי דין קדימה כלפי החובות "הרגילים". חובות אלה מדורגים בסעיף 78 באופן הבא:
שכר עבודה ומס הכנסה
החוב הראשון אשר נהנה מדין קדימה הוא תביעת חוב של עובדים נגד מעסיק בגין שכר עבודה. מדובר עם זאת בסכום מוגבל אשר תקרתו המקסימאלית משתנה מפעם לפעם בהתאם לקריטריונים אשר נקבעים על ידי המוסד לביטוח לאומי. שכר עבודה לעניין זה כולל, מלבד שכר עבודה, גם זכויות קוגנטיות (כגון דמי חופשה או ימי מחלה), פיצויי פיטורים ועוד. עם זאת, שכר העבודה ופיצויי הפיטורים, ביחד, אינם יכולים לעלות מעבר ל-150% מהסכום אשר הוגדר לשם כך בחוק הביטוח הלאומי.
הספרות המקצועית עסקה לא אחת בהצדקות אשר עומדות מאחורי זכות הקדימה אשר בחר המחוקק להעניק לעובד בהליכי פשיטת רגל. ראשית, מאחורי זכות הקדימה הנ"ל עומד טעם סוציאלי לפיו פרנסתם של העובדים תלויה בחוב זה ויש להעדיף את החוב כלפיהם בשל הקושי הפיננסי בו הם מצויים. יתרה מזאת, לא בכדי הוגבל חוב זה, וזאת על מנת למנוע מצב בו עובדים בעלי שכר גבוה ייהנו מעדיפות בלתי הוגנת כלפי עובדים המשתכרים שכר נמוך יותר.
הצדקה נוספת נמצאת לעניין זה בכך שבעוד נושים עסקיים יכולים להבטיח את חובותיהם במסגרת ניהול משא ומתן עם פושט הרגל, ואף לשקלל במסגרת מו"מ זה את הסיכון אשר החייב יגיע לפשיטת רגל, הרי שעובדים אינם מחזיקים במומחיות או בכוח דומים. על כן, המחוקק מצא לנכון להעניק לעובדים הגנה סטטוטורית במקום ההגנה החוזית עליה הם נאלצו לוותר. בנוגע למס הכנסה, מדובר בסכום אשר פושט רגל ניכה במקור לצורך מס הכנסה, וטרם העביר אותו לפקיד השומה.
חובות בעלי מעמד שווה אשר הינם חובות בדין קדימה
לאחר שכר עבודה ומס הכנסה, מונה הסעיף שלושה חובות אשר שווים בדרגתם זה לזה, אך נהנים מדין קדימה בנוגע לחובות אחרים. מדובר בכסף אשר מגיע מפיגורים בגין אי תשלום דמי מזונות, שכר דירה בנוגע לשנה עובר למועד פשיטת הרגל, ומיסים.
פיגור במזונות הינו חוב בדין קדימה כל אימת שהתשלום המקורי בגין חוב המזונות היה אמור להיות מועבר לזוכה עובר למתן צו כינוס הנכסים. לעניין זה, גם מזונות מביטוח לאומי הינם חוב בדין קדימה. בנוגע לשכר הדירה, גם כאן המועד הקובע לגבי השנה בטרם פשיטת הרגל הוא מועד מתן צו הכינוס. דהיינו, שכר דירה בשנה שלפני מתן צו הכינוס הינו חוב בדין קדימה. מיסים אשר מהווים חובות בדין קדימה הינם מיסים של מועצות מקומיות, מיסים עירוניים וכדומה.
לסיכום,
כנגד חייב אשר פתח בהליכי פשיטת רגל עומדים נושים רבים. פקודת פשיטת הרגל מפרידה בין הנושים, בהתאם לחשיבות החובות "המוחזקים בידם". חובות בדין קדימה הינם חובות אשר היכולת לגבות אותם גבוהה יותר, והם ניתנים בחוק. התכלית אשר עומדת מאחורי הענקת עדיפות לחובות אלה הינה תכלית סוציאלית וזאת בשל חשיבותם כלפי צדדים שלישיים (לדוגמא, עובדים או קטינים).