צו כינוס נכסים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 9 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 6 לפקודת פשיטת הרגל, [נוסח חדש], התש"ם-1980, קובע כי במידה והחייב עשה מעשה פשיטת רגל, בית המשפט רשאי, בהתאם לבקשת פשיטת רגל אשר הוגשה על ידי החייב או על ידי נושה, ובכפוף לתנאים המוגדרים בפקודה, ליתן צו כינוס אשר הינו צו להגנת נכסי החייב.
צו כינוס ניתן על ידי בית המשפט המחוזי לאחר עיון בבקשת פשיטת רגל אשר הוגשה על ידי החייב או הנושה, ועיון בתגובתו של הכונס הרשמי לבקשה. לאחר מתן צו הכינוס, נכסיו של החייבים מועברים להיות תחת פיקוחו של הכונס הרשמי, וזאת עד אשר יתברר עם החייב יכול להגיע להסדר או פשרה אם נושיו, או שמא יש להכריז עליו כפושט רגל.
במידה והבקשה מוגשת על ידי נושה, הדיון בבית המשפט יערך במעמד הנושה, כונס הנכסים הרשמי, וכמובן – החייב. לאחר מתן צו הכינוס, בית המשפט קובע מועד לדיון בבקשת פשיטת הרגל. דיון זה - אליו מוזמנים החייב, כונס הנכסים הרשמי, ונושיו של החייב - צריך להתקיים בתוך שישה חודשים לכל היותר ממתן צו הכינוס.
לאחר שניתן צו הכינוס, הכונס הרשמי אשר ליד בית המשפט יהיה הכונס לנכסיו של החייב. מכאן ואילך, לא תהיה לנושים כל תרופה כנגד החייב (כאשר החוב הינו בר תביעה), כל אימת שלא ניתנה הוראה אחרת בפקודת פשיטת הרגל. הנושים לא יכולים לפתוח כנגד החייב בהליכים משפטיים אחרים, והם אינם יכולים להגיש תביעות חדשות כנגדו (אלא באישור בית המשפט). עם זאת, צוכינוס איננו גורע מכוחו של נושה מובטח לפעול למימוש ערבותו או לעשות בערבות זו שימוש בדרך אחרת.
מינוי כונס זמני
בית המשפט רשאי, לאחר שהוגשה הבקשה, ובמידה והוא נוכח שיש צורך לעשות כן על מנת להגן על נכסיו של החייב, למנות כונס זמני לנכסי החייב או חלק מהם. כונס זמני זה יכול להיות כונס הנכסים הרשמי או כל אדם אחר המתאים לתפקיד. בסמכותו של שר המשפטים לקבוע כללים, באישור ועדת חוק, חוק ומשפט של הכנסת, בנוגע לאופן מינויו של כונס הנכסים הזמני, דרך מינויו של הכונס הזמני (אשר איננו כונס הנכסים הרשמי), תנאי הכשירות למינוי, שכרו של כונס הנכסים הזמני, הוצאותיו וכדומה.
עיכוב הליכים
אחד העקרונות המשמעותיים ביותר היושבים בבסיסו של צו כינוס הנכסים הינו עיכוב ההליכים. לאחר שהוגשה לבית המשפט בקשת פשיטת רגל, בית המשפט רשאי להורות על עיכוב הליכים כנגד החייב לרבות הליכי הוצאה לפועל, או כל אמצעי אחר אשר ננקט כלפי החייב לפי כל דין.
במידה וטרם ניתן צו כינוס, והבקשה הוגשה על ידי החייב, בית המשפט לא יורה על עיכוב הליכים אלא בכפוף להוראות סעיף 22(א) לפקודת פשיטת הרגל (בו מפורטים התנאים לקבלת צו כינוס זמני). כמו כן, כל בית דין או בית משפט, אשר הוכח לו כי כנגד הנתבע במשפט קיימת עתירת פשיטת רגל, רשאי להתנות את המשך המשפט או לעכב את הליכי המשפט.
עם זאת, הליכים לא יעוכבו כנגד תביעות אשר הפטר איננו משמש בהן כהגנה כנגדן, ובית המשפט לא יעכב בעל משכנתא או נושה מובטח אחר בבואם לפעול להפעלת תרופות משפטיות בנוגע לערובה אשר ברשותם.